Банкеръ Daily

Свят

В новото правителство на премиера Ана Бърнабич има 11 жени

Ана Бърнабич

Сърбия има ново правителство. Парламентът е утвърдил предложеният състав на Министерския съвет на заседание без участието на опозицията, която бойкотира законодателния орган от юни, съобщават Франс прес и Ройтерс. 

В новото правителство на премиера Ана Бърнабич има 23 министри, като има и паритет между мъжете и жените - с по 11 министерски поста. Бърнабич управлява страната от 29 юни 2017 година. 

Министри те са основно от управляващата консервативна Сръбска прогресивна партия (СПП) и съюзниците й Социалистическата партия на Сърбия (СПС) и Сръбският патриотичен съюз (СПАС), коментират анализаторите. Премиерът Бърнабич е горда с включените в новото правителство 11 жени, което е предмет на гордост за премиера Бърнабич, отбелязва Франс прес.
В 250-местния парламент управляващата коалиция има мнозинство от 230 депутатии одобрението на правителството се смяташе за формалност. "За" кабинета на Бърнабич са гласували 227 депутати, а "против" - само петима от 232 присъстващи.
Сръбска прогресивна партия на президента Александър Вучич постигна съкрушителна победа на последните парламентарни избори.

"Това ще бъде правителство на политическа приемственост", заяви президентът на Сърбия и лидер на Сръбската прогресивна партия Александър Вучич в неделя при обявяването на състава на кабинета. Основна задача на правителството ще бъде борбата с престъпността и корупцията, допълни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във