Банкеръ Daily

Свят

В Ньошател девствената природа се среща с традицията

Ньошател е разположен на северния бряг на езерото Ньошател, и е само на 43 км на запад от столицата Берн.

Все още коронавирусът властва около нас. Едно по едно отпадат вече някои ограничения, но свободата на пътуване все още е далечна мечта. Трябва да си признаем. Но пък нищо не може да ни попречи да опознаваме света онлайн. Така всяко едно място - град, архитектурна или природна забележителност стават близки.

Ньошатѐл (на френски: Neuchâtel, на български се употребява и грешният правопис Нюшател) е едно малко приказно градче, сгушено в планинската верига Юра в Западна Швейцария, където се говори френски. То е главен административен център на кантон Ньошател и е разположено на северния бряг на езерото Ньошател, и е само на 43 км на запад от столицата Берн. Градът е близо до френско-швейцарската граница, което може да се усети по архитектурата при разходките из Ньошател и да се вкуси в многобройните ресторантчета.

Първите сведения за града като населено място датират от 1011 г., когато тук е построен замък. Днес това е един от символите на града, заедно с готическата църква Еглиз Колегиал. В миналото замъкът е бил дом на графовете и принцовете на Ньошател. А сега тук се помещава парламента на кантон Ньошател.

Областта е известна с традициите си в областта на часовникарството - занаят, които все още създава голяма заетост. Възникването му се свързва с налагането на калвинизма през XVI век. Учението на Жан Калвин (1509-1564 г.), един от бащите на Реформацията, набляга и разглежда господството на Бог над всичко тленно и земно.Това означава, че не може да се използват бижута и затова местните потърсили нещо друго, което да направи живота им по-красив и различен. Часовникарството се развива в региона през XVIII век. Хората имали усет към механиката, а освен това по този начин си изкарвали и прехраната през зимата.

Днес градът е богат със своите музеи, фестивали, Алпите се виждат в далечината. В чудесна симбиоза в Ньошател, който е на 434 м надморска височина, се събират природа, храна и туризъм. Населението му е около 32 333 души.

До града може да се стигне и с влак.

Една от забележителностите на града е "Палафит" - единственият наколен хотел, който е разположен във водите на езерото. Той е едно намигане към първите жители на това място, които са направили своите къщи във водата.

Кулинарната разходка и региона включва и шоколада - швейцарците го обожават.

Facebook logo
Бъдете с нас и във