Банкеръ Daily

Свят

В Москва започна траурната церемония за Горбачов

Траурната церемония за покойния първи и единствен президент Михаил Горбачов започна тази сутрин в Колонната зала на Дома на Съюзите в близост до Кремъл, предаде ТАСС.

Очаква се церемонията за поклонението да продължи около два часа и да приключи към обяд. Достъпът до залата е свободен.

След това тленните останки на Горбачов, който почина в четвъртък на 91-годишва възраст, ще бъдат положени в столично гробище "Новодевиче" редом с гроба на съпругата му Раиса.

Франс прес съобщи, че унгарският премиер Виктор Орбан ще се включи в поклонението. Агенцията припомни предварителното съобщение на Кремъл, че руският президент Владимир Путин няма да присъства на траурната церемония в Дома на Съюзите поради заетост. Той почете предварително на 1 септември паметта на Михаил Горбачов, чието тяло бе изложено в Централната клинична болница в Москва.

Днешната церемония няма да бъде равносилна на държавно погребение. Сравнително по-скромната погребална церемония отразява сложното отношение на Кремъл към наследството на Горбачов, който е почитан на Запад заради прекратяването на Студената война, но е презиран от мнозина в родината си заради разпадането на Съветския съюз и последвалия икономически крах, принудил милиони хора да живеят в бедност.

Помолен да коментира какво точно ще възпрепятства на Путин да присъства, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в конферентен разговор с репортери, че държавният глава ще има поредица работни срещи, международен телефонен разговор и трябва да се подготви за участието си в деловия форум в руския Далечен изток следващата седмица.

По думите на Песков церемонията ще има "елементи" на държавно погребение, като например почетен гвардейски строй, а държавата ще помогне за организирането му. Той не уточни по какво ще се различава от пълноценното държавно погребение.

Ако Кремъл беше обявил държавно погребение за Горбачов, това щеше да направи по-трудно за Путин да пренебрегне събитието. Щеше да се наложи и Кремъл да изпрати покани на чуждестранни лидери, нещо, което руското президентство очевидно не е искало да прави в условията на покачващо се напрежение със Запада заради войната в Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.

Путин, който някога нарече разпадането на Съветския съюз "най-голямата геополитическа катастрофа на века", избягваше да критикува Горбачов персонално, но многократно го е обвинявал, че не е осигурил писмени ангажименти на Запада, че НАТО няма да се разширява на изток.

Facebook logo
Бъдете с нас и във