Банкеръ Daily

Свят

В Лондон валят оставки на министри

Говорител на премиера Борис Джонсън потвърди, че в сряда ръководителят на правителството ще направи промени в кабинета.

Британският премиер Борис Джонсън започна планираните по-рано този месец промени в кабинета. Министърът на образованието Гавин Уилямсън обяви оставката си в сряда. Министърът на правосъдието Робърт Бъкланд също загуби поста си. Външният министър Доминик Рааб също е напът да се сбогува с правителството.

"За мен беше чест да служа като министър на образованието от 2019 г. Въпреки сложността на глобалната пандемия, аз съм особено горд от реформите“, написа Уилямсън в Туитър .

Уилямсън, който преди това беше министър на отбраната, беше остро критикуван заради хаоса, който обхвана британските училища заради онлайн обучението по време на пандемията на коронавирус, както и затрудненията при организирането на последните изпити.

Министърът на правосъдието Робърт Бъкланд също загуби поста си. "За мен беше чест да служа на това правителство през последните седем години и като лорд канцлер през последните две години. Много съм горд от всичко, което постигнах", написа той в Туитър. 

По-рано говорител на премиера Борис Джонсън потвърди, че в сряда ръководителят на правителството ще направи промени в кабинета. Медиите съобщават, че външният министър Доминик Рааб също може да загуби поста си.

Рааб, който играеше ролята на заместник на Джонсън през април миналата година, когато премиерът беше в интензивното отделение на болницата с коронавирус, се сблъска с продължителна критика за справянето му с кризата в Афганистан. Бившият адвокат беше на почивка на гръцки остров, докато правителството се опитваше да евакуира британски граждани и афганистанския персонал, когато талибаните напредваха и превзеха властта.

Говори се, че министърът на търговията Лис Тръс, която е посредничила в редица сделки след пълното напускане на Великобритания от Европейския съюз през януари, ще замени Рааб. Майкъл Гоув беше предложен като заместник на вътрешния министър Прити Пател,  подложен на натиск поради нарастването на пресичанията на мигранти от Франция, заедно с твърденията за тормоз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във