Банкеръ Daily

Свят

В Куба ваксинират срещу Ковид деца над 2 години

В Куба започна ваксинацията срещу КОВИД-19 на децата от двугодишна възраст до 18-годишните, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е било условие, поставено от управляващата комунистическа партия, за да отворят отново училищата.

Страни като Китай и Венецуела обявиха планове да ваксинират срещу ковид децата. Куба, изправена пред ръст на новите случаи на коронавирус, обаче пристъпи към действие.

Кампанията, в която се използват кубинските ваксини Абдала (Abdala) и Соберана (Soberana), първо ще обхване подрастващите, навършили 12 години. От 15 септември обхватът й ще бъде разширен с децата от 2 до 11 години.
Кубинското правителство планира да отвори постепенно училищата - през октомври и ноември, - чак когато кампанията по ваксинирането на непълнолетните завърши.

В островната страна с население от 11,2 милиона души от началото на пандемията са потвърдени общо повече от 672 хиляди случая на коронавирус. Над 5500 човека са починали от причиняваното от него заболяване ковид.

По данни от началото на миналия месец, повече от 95 хиляди непълнолетни в Куба са се били заразили с коронавирус. Седем от тях са починали.

През последното денонощие в Куба са били регистрирани близо 7000 нови случая на коронавирус. Над 70 заразени са починали.

Междувременно комисията, следяща за ваксинацията срещу коронавируса в Обединеното кралство, обяви, че няма да я разширява за деца в добро здравословно състояние от възрастовата група 12-15 години, предаде Франс прес. Решението е в противоречие с това на здравните власти на редица западни страни, които разрешиха ваксинацията на децата от тази група.

"Доказателствата, които са на разположение, показват, че ползите за индивидуалното здраве от ваксинацията срещу Ковид-19 са слаби при хората на възраст между 12 и 15 години, които нямат видими здравословни проблеми, излагащи ги на риск от сериозно протичащ Ковид-19", обяснява Съвместната комисия за ваксинация и имунизация. "Потенциалните рискове, свързани с ваксинацията, също са слаби и са все още в процес на описване", отчита също комисията. Поради всички тези причини тя смята, че ползите от ваксинацията са прекалено малки спрямо рисковете за здравето на децата между 12 и 15 години в добро здравословно състояние и заради това не се произнася за масова ваксинация в тази възрастова група. Комисията обаче препоръчва на властите да се допитат и до други експерти.

След разпространението на нейното становище здравният министър Саджид Джавид каза, че ще потърси мнението и на здравните власти на четирите нации, влизащи в състава на Обединеното кралство, преди да вземе бързо решение по въпроса.
В страната децата над 12 години, които имат здравословни проблеми, правещи ги уязвими на Ковид-19 имат възможност от известно време да получат ваксини срещу вируса. А от днес кампанията обхваща и други деца в риск, като тези с диабет от първи тип или децата със сърповидноклетъчна анемия.

Всички деца на възраст 16-17 години още от август могат да бъдат ваксинирани срещу коронавируса.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във