Банкеръ Daily

Свят

В Куба ще отворят училищата само при ваксиниране на учениците

Куба няма да отвори училищата си, преди да бъдат ваксинирани всички деца. Това обяви министърът на образованието Ена Елса Веласкес. Тя каза, че първият учебен ден ще е идния понеделник, но занятията ще започнат дистанционно, предаде Франс прес.

"Знаем, че кубинските семейства са много обезпокоени от подновяване на присъствените занятия. Затова е важно да съобщим, че на 6 септември учебната година ще започне, но уроците ще бъдат излъчвани по телевизията", каза тя.

Учениците ще бъдат ваксинирани на три етапа, като се почне от най-големите, с местните ваксини срещу COVID-19 "Абдала" и "Соберана", добавя БТА.

Училищата в Куба са затворени от март 2020 г., за да се избегне разпространение на коронавируса.

На острова новите случаи се увеличават от юли заради варианта "Делта". Едва 30% от населението е имунизирано.От тази седмица започна прилагането и на китайската ваксина "Синофарм".

Ваксинирането на деца 

Прилагането на COVID ваксина въру младежи и деца е най-напреднало в САЩ и Израел, където програмата за поставяне на подсилваща доза ваксина срещу COVID-19 се разшири, включвайки всички, навършили 12 години. Факт е, че голяма част от държавите, които разполагат с достатъчни количества ваксини, последваха техния опит. Сред тях са и европейските страни, но процесът е различен в отделните държави, както и при кампаниите за ваксиниране на пълнолетното население. В момента половината европейски държави провеждат имунизационни кампании сред всички младежи, а останалите са ограничили възрастово или по медицински показатели ваксинацията в тази група в очакване на нови данни от изпитванията.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във