Банкеръ Daily

Свят

В Косово кацна първият самолет с афганистански бежанци

Бежанците са разположени в лагер в град Урошевац/Феризай, в близост до американската военна база Бондстийл.

Първата група от 111 бежанци от Афганистан пристигна в неделя вечерта в Прищина. Групата веднага е изпратена за медицински преглед, след което ще бъде ваксинирана срещу ковид.  Всички са тествани за коронавирус и са дали отрицателен резултат, съобщи Танюг.  

Самолетът с бежанците е бил посрещнат от президента на Косово Вьоса Османи и премиера Албин Курти, както и от американския посланик в Прищина Филип Коснет. Според предварителни оценки Косово се очаква да приеме до 2000 бежанци от Афганистан, за които след това ще бъде потърсено постоянно убежище.

Бежанците са разположени в лагер в град Урошевац/Феризай, в близост до американската военна база Бондстийл.

Албания и Косово приеха молбата на Съединените щати за временно приемане на афганистански бежанци, които чакат визи за влизане в САЩ. Това съобщи Белия дом  на 15 август.

Президентът Вйоса Османи заяви, че правителството е било в контакт с американските власти за настаняването на афганистански бежанци от средата на юли.

“Без никакви колебания и поставяне на условия дадох съгласието си за тази хуманитарна операция“, написа Османи във Фейсбук.

Тя уточни, че афганистанските бежанци ще бъдат проверени от американските органи за сигурност, и добави, че ще останат в Косово, докато не бъдат уредени техните имиграционни визи на САЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във