Банкеръ Daily

Свят

В китайските университети вече има специалност "изкуствен интелект"

Бързото развитие на технологията за разработване на изкуствен интелект (ИИ) в Китай създава необходимост от квалифицирани специалисти в тази област. За тази цел китайските власти решиха да стартират програма за университетско обучение по специалността "изкуствен интелект" в 35 университета в страната, предаде ТАСС.

Според изявлението на Министерството на образованието в Китай, сред образователните институции, които са открили новаторски специалност са Пекинския университет за наука и технология, Пекинския транспортен университет и Университета Тонджи в Шанхай. Съобщава се, че в редица университети ще има и обучение по програми, близки до ИИ сред които и роботика.

Заместник-директорът на Шанхайския изследователски център за образование заяви, че трябва да се развива образованието в областта на изкуствения интелект. "Това трябва да се разглежда като инструмент за получаване на материални ползи в бъдеще", подчерта той.

От своя страна вицепрезидентът на китайската интернет общност Хуан Ченгкинг отбеляза, че "образованието в областта на изкуствения интелект позволява комбиниране на знания от областта на ИИ с такива науки като математика, физика, биология, статистика, социология". Според него "теоретичните изследвания на кръстопътя на няколко направления ще позволят да се запълнят съществуващите пропуски в науката".

През 2018 г. китайските власти започнаха пилотна програма за обучение по изкуствен интелект на училищно ниво. През ноември Източнокитайският Университетски вестник публикува тематична поредица от 10 учебника, сред които "Удивителни животни", "Основи на програмирането", "Суперинжинер" и други. Учебните материали са предназначени за ученици от началните и средните класове . Децата можели да избират дисциплина като допълнителен предмет в учебната програма.

През последните години Китай положи специални усилия за развитието на изкуствен интелект. Както председателят на КНР Си Дзинпин заяви, "изкуственият интелект е новата движеща сила на технологичната революция и трансформация." "Трябва да засилим усилията си за разработването на технологии за изкуствен интелект на новото поколение, за да дадем тласък на качествения икономически растеж на страната," каза китайският лидер.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във