Банкеръ Daily

Свят

В Китай отново ще продават американски земеделски продукти

В Китай отново започват да се продават американски земеделски продукти. В момента Китай и САЩ прилагат постигнатата от държавните им глави на срещата на върха на Г-20 в Осака договореност за неналагане на допълнителни мита и отмяната на някои. В тази връзка неотдавна от Вашингтон обявиха премахването на наказателните мита за 110 китайски промишлени продукти и желанието си да стимулират продължаване на търговията с Китай, съобщи China Radio International.

В същото време китайски фирми започнаха да разследват цените за закупуване на американски земеделски продукти и подадоха молба за премахване на допълнителните мита, наложени от правителството в Пекин след избухването на търговския конфликт със САЩ. Според тях разширяването на вноса на земеделска продукция е необходимо, за да се отговори на пазарното търсене.

Отговорните китайски ведомства заявиха, че се надяват Вашингтон да гледа в една и съща посока с Пекин и да покаже с практически стъпки, че изпълнява обещанията си.

Започналата преди година търговска война между САЩ и Китай причини загуби за милиарди долари за китайски и американски компании, а освен това се отрази зле на производството, доставките и пазарите в глобален мащаб.

На 29 юни на срещата в Осака американският президент Доналд Тръмп и китайският му колега Си Цзинпин решиха да сложат край на страховитата търговска война между двете най-силни икономики в света.  Двамата лидери се договориха Вашингтон да се въздържи от налагането на нови мита върху вноса от Китай, а от китайска страна се съгласиха да купуват повече американска земеделска продукция. Малко след това Тръмп спомена за възможно смекчаване на американските ограничения и срещу китайския технологичен гигант "Хуауей". По думите му американските компании ще могат да продават своето оборудване на технологичния гигант. 

В средата на май САЩ заплашиха да поставят "Хуауей" в черен списък на американските компании, на които се забранява да продават американски технологии без специално разрешение, поради съображения за националната сигурност. Администрацията на Тръмп подозира "Хуауей" в шпионаж в полза на Пекин, а китайската компания категорично отрича това.

Facebook logo
Бъдете с нас и във