Банкеръ Daily

Свят

В Казахстан гласуват на извънредни избори

Настоящият президент Касим-Жомарт Токаев също е сред кандидатите.

В Казахстан започнаха предсрочни президентски избори. Избирателните секции в страната са общо над 10 000. Още 68 обекта ще бъдат отворени в 53 страни.

След приключването на изборния ден членовете на избирателните комисии ще започнат да преброяват гласовете, подадени за всеки кандидат. За това са предвидени не повече от 12 часа. За обобщаване и регистриране на избрания държавен глава се дават не повече от седем дни - от 21 до 27 ноември. На практика предварителните резултати обикновено са известни още на следващата сутрин след деня на гласуването.

Републиканската централна избирателна комисия е регистрирала шестима кандидати. Сред тях са настоящият държавен глава Касим-Жомарт Токаев от Народната коалиция, икономистът Мейрам Кажикен от Общността на профсъюзите на Казахстан "Аманат", Жигули Дайрабаев от Народнодемократичната патриотична партия "Ауйл" ("Село"), Каракат Абден от републиканското обществено сдружение "Национален алианс на професионалните социални работници", Салтанат Турсинбекова от републиканското обществено сдружение "Казахстански аналари - дастурге жол" ("Казахстанските майки - пътят към традициите"), както и ръководителят на столичния клон от опозиционната Националсоциалдемократическа партия Нурлан Ауесбаев.

Според повечето експерти резултатите от настоящата предизборна кампания, макар и да не обещават интриги, могат да породят нови политически традиции.

Следващите президентски избори трябваше да се проведат през 2024 година. Въпреки това на 1 септември тази година Токаев в послание към народа обяви провеждането на предсрочни избори. Освен това той обяви предсрочни избори за мажилиса (долната камара на парламента) и маслихатите (местните представителни органи) през първата половина на 2023-а. На 17 септември лидерът на Казахстан подписа закон за изменение на конституцията, за да ограничи мандата на президента до седем години без преизбиране. Преди това ръководителят на републиката можеше да бъде избиран за два мандата от по пет години подред.

Както отбеляза Токаев, въвеждането на единен седемгодишен президентски мандат в Казахстан ще даде качество и динамика на обновлението на обществото и държавата, а също така ще създаде бариера пред опитите за монополизиране и узурпиране на властта.

Казахстан 

(на казахски: Қазақстан), официално Република Казахстан (на казахски: Қазақстан Республикасы), се намира в централната част на Евразия. Страната е с площ от 2 724 902 km² (3-то място по големина в Азия и 9-о място в света), което я прави най-голямата вътрешноконтинентална и унитарна страна в света. Населението й наброява 19 186 015 човека. Повечето от хората в Казахстан са мюсюлмани.

На северозапад и север граничи с Русия (дължина на границата 7548 км), на изток – с Китай (1783 км), на юг – с Киргистан (1242 км) и с Узбекистан (2351 км) и на югозапад – с Туркменистан (426 км). Обща дължина на сухоземните граници – 13 393 километра. На запад се мие от водите на Каспийско море, а на югозапад – на Аралско море. Държавата е почти изцяло разположена в Азия, но малка северозападна част е на територията на Европа. 

Казахстан е президентска република. Президентът също така е главнокомандващ на армията и има право на вето върху законите, приети от парламента. Срокът на пълномощията на президента е 5 години. 

От 20 март 2019 г. Касим-Жомарт Токаев е вторият президент на Казахстан. 

На 16 декември 1991 г. е провъзгласена независимостта на Казахстан.

Facebook logo
Бъдете с нас и във