Банкеръ Daily

Свят

В Кан са готови за началото на кинофестивала

Сред конкурсните 21 филма са творби на Джим Джармуш, Педро Алмодовар, Кен Лоуч и Куентин Тарантино.

Утре започва най-чаканото киносъбитие на годината - фестивалът в Кан. Той ще бъде открит с френския филм "С високо вдигната глава" на режисьорката Еманюел Берко.

Прави впечатление силното присъствие тази година на жените режисьори - и в официалната и в съпътстващите програми.

Тази година отново е силен акцентът върху френското кино. От 21 филма, които са в основната селекция и се състезават за "Златната палма", седем от тях са френски. Забелязва се и силното присъствие на европейското кино. Италия например участва с три филма - на Матео Гароне, Нани Морети, Паоло Сорентино.

Гостите в Кан вече видяха и официалния плакат на кинофестивал, който започва на 14 май, а актьорите Хавиер Бардем и Шарлот Генсбур ще открият форума във фестивалния дворец.

Тази година организаторите на кинофестивала отдава почит на френската кинорежисьорка Анес Варда, която почина в края на март тази година. Плакатът представя Варда по време на заснемането на първия ѝ филм през 1995 година. Тя всъщност е единствената жена между режисьорите от френската "нова вълна".

Киносъстезанието в Кан ще продължи до 25 май. Сред конкурсните 21 филма са творби на Джим Джармуш, Педро Алмодовар, Кен Лоуч и Куентин Тарантино. Председател на журито тази година е мексиканският режисьор Алехандро Иняриту, който има в "джоба си" вече три Оскара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във