Банкеръ Daily

Свят

В Женева започват руско-американските преговори

В Женева започват руско-американски преговори по поисканите от Москва гаранции за сигурност. Начело на руската делегация е заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, а на американската - първият заместник-държавен секретар Уенди Шърман. 

Снощи Сергей Рябков и Уенди Шърман имаха предварителна среща в Женева, която продължи около два часа. След приключването й Рябков я определи като "трудна и делова" и изрази надежда, че днес двамата с Шърман няма да си загубят времето. Попитан от журналисти дали е оптимистично настроен преди преговорите, Рябков отговори, че никога не губи оптимизма си. 

По-рано той каза в интервю за ТАСС, че Русия не може да играе второстепенна роля в европейската и международната политика и че НАТО трябва да се върне в границите си до 1997 г. Тогава беше подписан Основополагащият акт Русия - НАТО. В документа се посочва, че двете страни не гледат една на друга като на противници и създават "механизъм за консултации, координация и общи действия", припомня БНР. 

Основните искания на Москва са да получи гаранции за сигурността си, които изключват по-нататъшното разширяване на Алианса на изток и разполагане на настъпателни оръжия в близост до руските граници.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че не очаква пробив на преговорите в Женева.

Френският министър по европейските въпроси Клеман Бон предупреди, че Европейският съюз не бива да бъде изключван от тях и добави, че Москва се опитва да отстрани Съюза от преговорите, като търси директен контакт със Съединените щати.

НАТО е готов за „нов въоръжен конфликт в Европа“, ако преговорите с Русия претърпят неуспех, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг пред „Файненшъл таймс“.

Столтенберг обаче уверява, че „политически път“ е възможен, както е възможно на „руските тревоги“ да бъде отговорено.

Преговори във формат НАТО - Русия са насрочени за сряда в Брюксел, веднага след руско-американската среща в Женева днес.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви, че обстановката със сигурността може да се влоши допълнително, ако Съединените щати и НАТО не проявят интерес към диалог по предложените от Москва гаранции за сигурност. Той настоя на преговорите в Женева днес да бъде разгледан въпросът за отказ от членство на Украйна в НАТО.

Facebook logo
Бъдете с нас и във