Банкеръ Daily

Свят

В Женева плащат най-високата минимална заплата в света

Женева и езерото

Минималната заплата за работещите в Женева става по 23 швейцарски франка на час или 4048 франка месечно за 41-часова работна седмица (3714 евро). Това е най-високата минимална заплата в света. 

От това решение ще се възползват около 30 000 човека. 

Икономиката на Женева е ориентирана главно към услугите. Градът има значителен финансов сектор, ориентиран към частно банкиране (управлява около един трилион долара) и финансиране на международната търговия. Много от световноизвестните фирми решават да създадат своите офиси точно в Женева,  като JT International, Mediterranean Shipping Company, Serono, SITA и други. Много други мултинационални компании като Caterpillar, Electronic Arts, DuPont, Helwett-Packard, Procter & Gamble и Sun Microsystems имат своите европейски централи в този град.

Нека не забравяме старата традиция на правенето на часовници – Ролекс, Патек Филип, Франк Мюлер и още много други. Едно от най-интересните събития всяка година е Женевският автомобилен салон, който се провежда в Палекспо.

Женѐва е град в Югозападна Швейцария и е главен административен център на едноименния кантон. Това е вторият по големина град в страната след Цюрих.Тук са разположени офисите на много европейски и световни организации. 

Градът е разположен в югозападния край на Швейцарското плато, на мястото, където река Рона изтича от Женевското езеро, наричано още "езерота Леман" от французи и френскоговорещите швейцарци. Друга пълноводна река там е Арв, която събира водите си от масива на Монблан, криволичи из Женева и се влива в Рона на 1 км след езерото. 

Населението на Женева е над 200 хиляди. В кантон Женева има съвкупност от местни женевци, швейцарци от другите кантони и чужденци от над 180 страни. Женева е възприеман като град на протестанти, но в нея има повече римокатолици, отколкото протестанти, които живеят в кантона Женева. 

И нещо любопитно. В научно-фантастичния сериал "Вавилон 5" Женева е градът, избран за столица на Земния Съюз, който обединява в себе си всички държави на Земята.

За българските автотуристи един удобен и живописен път до Женева е през Италия и тунела под връх Монблан. Той излиза точно на високопланинския френски курорт Шамони, а оттам до Женева е около час по т.н. „Бяла магистрала“ (Autoroute Blanche А40). Летището на Женева е най-удобното за туристи, желаещи да посетят конкретно Шамонѝ и да изкачат върха.

Един от най-видните граждани на Женева е 

Жан-Жак Русо (Jean-Jacques Rousseau) - швейцарският философ, писател и музиколог, работил през голяма част от живота си във Франция. Един от ранните представители на Романтизма в изкуството, неговата политическа философия оказва силно влияние върху дейците на Френската революция. Особено популярен сред якобинците, той е обявен от тях за национален герой и е препогребан в Парижкия Пантеон.

Романът на Русо "Емил или За възпитанието" е основополагащ текст за образованието на личността като гражданин, а "Жули или Новата Елоиза" изиграва важна роля за развитието на предромантизма и романтизма в художествената литература. Автобиографичните му произведения, като "Езповеди", са сред първите примери за течението от края на XVIII век, станало известно като „Век на чувствителността“ и характеризиращо се с нарастващо фокусиране върху субективното и интроспекцията. Неговите "Размисли върху произхода на неравенството" и "За обществения договор" се застъпват за демократично управление и оказват силно влияние върху съвременната политическа и обществена мисъл.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във