Банкеръ Daily

Свят

В ЮАР откриха нов щам на коронавируса

Вирусът претърпява бърза мутация с появата на все по-многобройни варианти.

Здравните власти в Южноафриканската република  идентифицираха нов щам на коронавируса, който има повишена степен на мутация. Щамът, наречен C.1.2, е идентифициран от специалисти от Южноафриканския национален институт по инфекциозни болести, съобщи ТАСС. 

Министерството на здравеопазването на страната вече е предупредило Световната здравна организация (СЗО) за новия вариант.
 Учените са стигнали до заключението, че новият щам на коронавирус може да има повишена агресивност и по-висока устойчивост на ваксини. C.1.2 е открит за първи път през май и е мутация на щам С.1, идентифициран в Южна Африка през януари 2021 г. 

Вирусът претърпява бърза мутация с появата на все по-многобройни варианти. Южноафрикански експерти са установили, че в група С.1 процентът на мутации е два пъти по-висок, отколкото в други. Последните изследвания показват, че C.1.2 вече е проникнал в Демократична република Конго, Китай, Нова Зеландия, Обединеното кралство, Португалия, Швейцария и на остров Мавриций.

ЮАР е на първо място в Африка по брой на заразените с коронавирус - 2 638 981 души, 78 377 са починали. Страната е получила 11,9 милиона ваксини срещу COVID-19. 5,6 милиона души или 9,6% от гражданите са завършили пълния курс на ваксинация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във