Банкеръ Daily

Свят

В Италия - със зелен сертификат и във влакове и автобуси

В Италия зеленият сертификат влиза в сила и за влаковете, автобусите и самолетите между италианските области, предаде АНСА. Зеленият сертификат включва или удостоверение за пълен ваксинационен цикъл, или тест за коронавируса, не по-стар от 48 часа, и удостоверение за прекарана зараза.

Зеленият сертификат за културни и спортни обекти, ресторанти и кафенета е в сила в страната още от 6 август и въвеждането на мярката предизвика протести.

Зелен сертификат ще се изисква и в училищата и университетите от идната седмица, когато поетапно започва присъствената учебна година.

За днес противници на мярката са планирали протести и заплашват да блокират дори влакови линии. Поради тази причина още от нощта бяха затегнати мерките за сигурност по гарите, а вътрешната министърка Лучана Ламорджезе предупреди, че ще има нулева толерантност срещу всеки, който се опитва да наруши обществения ред.

Външният министър на Италия Луиджи ди Майо получи пък смъртни заплахи в социалните медии заради проваксърските си позиции.

От днес в Дания вече в почти всички обществени места не е необходимо да се представя зелен сертификат за достъп, предаде Франс прес.

Дания бе първата страна в света, която въведе зелен сертификат заради коронавируса.

Решението за отмяна на зеления сертификат за почти всички обществени места бе взето няколко дни преди всички рестрикции, въведени в страната заради коронавируса, да бъдат напълно отменени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във