Банкеръ Daily

Свят

В Италия се произвеждат парламентарни избори

 Днес в Италия се произвеждат парламентарни избори, на които се очаква възход на популистки и крайнодесни партии и е възможно в следващия парламент да няма стабилно мнозинство, предаде Франс прес.
    Право да гласуват за Камарата на депутатите (долната камара в парламента) имат 46,6 милиона италианци, а за Сенат - 42,9 милиона. За да могат да гласуват за Камарата, гласоподавателите трябва да са навършили 18 години, а за да гласуват за Сенат, те трябва да имат навършени 25 години.
    Изборният ден продължава до 23.00 ч. местно време (полунощ българско време).
    Очаква се ниска избирателна активност.
    Публикуването на проучвания на избирателните нагласи е забранено в последните две седмици от предизборната кампания. В последните публикувани, в които се отбелязва наличието на милиони колебаещи се, дясната-крайнодясна коалиция на Берлускони води с 37 процента, следвана от популисткото "Движение 5 звезди" с 28 процента, левоцентристката коалиция около управляващата Демократическа партия с 27 процента и лявото движение "Свободни и равни" с 6 процента.
    Според експерти за получаване на абсолютно мнозинство в парламента са нужни между 40 и 45 процента от гласовете при новата смесена избирателна система, която комбинира пропорционален и мажоритарен вот.

Facebook logo
Бъдете с нас и във