Банкеръ Daily

Свят

В Италия - национална кампания срещу работещите на черно

В Италия, по инициатива на Конфедерацията на занаятчиите и малкия бизнес, започна национална кампания срещу нелегалната трудова заетост.

Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на Конфедерацията. Инициативата има три цели: да предупреди потребителите за риска да попаднат в ръцете на нелегални оператори, предлагащи различни услуги; да подобри спазването на правилата, гарантиращи по-добри условия на труд на легално работещите; да призове властите да упражняват по-голям контрол върху плащането на данъците и социалните осигуровки.

Според организацията нелегалните работници и предприемачи в страната са 3 200 000 души. Те ощетяват държавната хазна с близо 203 млрд. евро, което се равнява на 11.3% от брутния вътрешен продукт.

Президентът на Конфедерацията Марко Гранели призова властите и италианското общество да имат нулева толерантност към явлението, което по думите му краде не само възможности за работа и доходи от малките предприемачи, но и финансови ресурси от държавата.

Нелегалната работна ръка е причина за нелоялна конкуренция, като според Гранели от нея се възползват 1 милион предприемачи в занаятчийския сектор. Тя засяга най-много строителството, фризьорството, авторемонтите, битовите услуги, таксиметровия превоз.

Работещите на черно се срещат навсякъде в Италия - както в южната част на страната, където те представляват 17.5% от работещите, така и в северната част - където са 10.7%, така и в североизточната, където са 9.2 процента.

Най-нисък процент "черноработници" са в Болцано - град в северна Италия, където те са 8.4 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във