Банкеръ Daily

Свят

В Испания разхлабват мерките и за коридите

От утре - 8 юни на територията на половин Испания вече ще могат да се провеждат кориди, но при условие, че се спазват строгите противоепидемиологични мерки. Те предвиждат до една трета заемане на зрителските места на открито, като публиката не трябва да превишава 400 души. По-конкретно мярката засяга Андалусия, Арагон, Канарските острови, Галисия и Страната на баските.

Преди издаването на тази заповед, която предвижда врати да отворят и нощните барове, и дискотеките, голямата дилема бе дали провеждането на коридите няма да донесе само загуби на организаторите. Има ли смисъл биковете да бъдат извеждани на арената или икономически е по-изгодно да бъдат качвани на камионите за кланиците? Докато се обсъждаха двете възможности, надделяха гласовете, които защитиха тезата, че за бика, отглеждан при специални условия заради особеното си предназначение, е много по-достойно да умре на арената, отколкото в кланицата. От друга страна се акцентираше на разбирането, че коридата представлява особено взаимодействие между бик, тореадор и публика, заради което имаше сериозна съпротива срещу организирането на корида без публика и излъчването й по телевизията.

Ето защо в Андалусия, например, правителството на испанската автономна област обяви, че ще намали административната финансова тежест за коридата и ще внесе промени в регламента за провеждане на борби с бикове. Това бяха някои от важните консенсусни точки, до които се стигна след видеосреща между говорителя на правителството Елиас Бендодо и представители на фермите, в които се отглеждат бикове, на тореадорите и на организаторите на коридите. Бендодо обяви, че се работи за намаляване на таксите за провеждане на борбите с бикове, предвидени в съответния закон, както и за преразглеждане на някои нормативни изисквания – с цел улесняване на организирането им. С тази цел секретариатът по вътрешните работи и публичните изяви (secretaría general de Interior y Espectáculos Públicos) подготви нов Андалуски регламент за бикоборството съвместно със Съвета по въпросите на бикоборството в Андалусия (Consejo de Asuntos Taurinos de Andalucía).

Тази мярка идва независимо от факта, че още през ноември 2019 г. бе приет нов регламент за тези прояви. При него бяха премахнати някои ненужни документи и процедури, а освен това бе намален и броят на ветеринарите с цел намаляване разходите на организаторите на коридите. Във връзка с новите условия, продиктувани от Covid-19, правителството планира ново структуриране на коридите, което би ги направило по-изгодни икономически, по-гъвкави и по-лесни за провеждане – така, както желаят хората от бранша. Ще бъдат ангажирани и други ведомства, за да се съживят празниците на коридата по арените и на по-малките общини.

Елиас Бендодо е посочил, че правителството в Андалусия отделя на животновъдите, отглеждащи бикове за корида, също толкова внимание, колкото и на останалите в сектора – овцевъди, говедовъди. За тях са предвидени помощи в размер на 40 милиона евро.

Освен това по предложение на правителството проявите за ХХVІ среща на завършващите школите по бикоборство в Андалусия започват да се провеждат при закрити врати, като се спазват установените санитарни норми. Те ще бъдат предавани по регионалната телевизия Canal Sur, която вече договори излъчването на деветте състезателни кръга на тореадорите и финала в Утрера.

Facebook logo
Бъдете с нас и във