Банкеръ Daily

Свят

В Испания броят на жертвите на Ковид-19 спадна за четвърти пореден ден

В Испания броят на жертвите на коронавируса спадна за четвърти пореден ден. Това поражда надежди, че страната е преживяла пика на болестта. 

637 души са починали вчера от COVID-19, с което общият брой на жертвите достигна 13 055 души. Заразените са 135 000 – най-много брой в Европа, но темпът на заразяване продължава да спада.

Междувременно в Италия броят на заразените спадна с над 1000 души на ден, но броят на жертвите нарасна със 100 души в сравнение с предишния ден. Обявени са нови 636 смъртни случая от коронавируса за денонощие, което е ново повишение след предишните два дни на спад, съобщиха световните агенции. 

Италианските пощи ще използват помощта на карабинерите, които да доставят пенсиите, в опит да намалят възможността за заразяване, предаде Ройтерс.

Италианските пощи съобщиха, че са подписали споразумение с карабинерите, които са част от полицейските сили, но имат и военни задължения. По силата на новата договореност пенсионерите навършили 75 години могат да разрешат на служители на реда да им теглят пенсиите и да доставят парите.

Споразумението засяга около 23 000 души в Италия. То ще остане в сила до отмяната на извънредната ситуация, се казва в съвместно изявление на италианските пощи и карабинерите.

Миналият месец пощите решиха пенсиите да бъдат получавани в продължение на шест дни, за да се избегнат опашки пред гишетата.

Вчера броят на официално регистрираните в Италия смъртни случаи, дължащи се на коронавируса, беше 15 877, близо една трета от жертвите по света, отбелязва Ройтерс

Намаляващият брой заразени в редица европейски страни увеличава надеждите, че строгите мерки за социално дистанциране ограничават разпространението на заразата.

Вчера австрийският канцлер Себастиан Курц съобщи плановете си за облекчат ограниченията, наложени заради епидемията.

Дания, която беше една от първите страни в Европа, въвели карантина, планира да облекчи някои от мерките. От 15 април в Дания ще заработят отново яслите и детските градини. Това е първа плаха стъпка за връщането на страната към нормално функциониране, отбелязват от датското правителство.

За разлика от тях Турция засилва мерките, тъй като броят на заразените рязко нарасна. Носенето на маски става задължително в градския транспорт, пазарите и на други обществени места. 31 града вече са затворени за движение, освен на превозни средства, обслужващи жизненоважни дейности.

Facebook logo
Бъдете с нас и във