Банкеръ Daily

Свят

В Ираклион на Крит въвеждат вечерен час заради Ковид

Във връзка с рязкото влошаване на епидемиологичната обстановка в град Ираклион, Крит, и покачването на броя инфектирани с COVID-19, се въвеждат извънредни мерки за ограничаване на разпространението на вируса. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи /МВнР/.

По информация на посолството ни в Атина мерките влизат в сила от днес, 11 август, и ще бъдат валидни до 6.00 ч. на 18 август.

Ограниченията се отнасят единствено за община Ираклион, която е поставена в червена /4-та/ COVID зона, и включват забрана за движение от 1.00 до 6.00 ч., с изключение на работещите нощна смяна, спешните и неотложни случаи; забрана за пускането на музика в магазините, заведенията, ресторантите, развлекателните центрове и нощните клубове.

След изтичането на срока на действие ще бъде направена оценка за удължаване срока на мерките.

Училищата в цяла Гърция ще бъдат отворени на 13 септември, обяви министерството на образованието на страната, цитирано от телевизия Скай.

В съобщението на министерството се казва, че учителите трябва да идват на работата със сертификат за ваксинация срещу COVID-19 или удостоверение за преболедуване през последните шест месеца, а ако не разполагат с нито едно от двете - отрицателен лабораторен тест, който трябва да се извършва два пъти седмично и е "отговорност на служителя", без да се уточнява дали това означава, че служителите ще плащат разходите за теста.

Същите условия ще бъдат в сила за преподавателите и студентите във висшите учебни заведения.

Учениците в средните училища ще трябва да представят сертификат за ваксинация (за учениците на възраст над 12 години) или удостоверение за преболедуване на COVID-19. При липса на такива документи учениците ще трябва да представят декларация за самостоятелно извършен в домашни условия тест, който също трябва да се прави два пъти седмично.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във