Банкеръ Daily

Свят

В Гърция Великден ще се празнува дистанционно

Кириакос Мицотакис

Тази година няма да празнуваме Великден по села и църкви, а ще стоим по домовете си, каза днес говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас пред журналисти, съобщи телевизия Скай.

Пецас каза още: "Тази година Великден ще е различен. Няма да е като миналите години. Светият синод (на Гръцката православна църква) е в контакт с правителството. Проучваме възможността службите да се проведат при затворени врати".

Правителственият говорител уточни, че в момента не се обсъждат повече ограничителни мерки. Той каза, че голямото мнозинство от гражданите спазват наложените мерки, а нарушителите ще продължат да бъдат установявани. 

Пецас заяви още, че в момента не се обсъжда възможността за намаляване на заплатите в бюджетната сфера.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отправи призив към депутатите от управляващата партия Нова демокрация и към министрите от кабинета си да внасят през следващите два месеца половината си заплата за борбата с коронавируса, съобщи телевизия Скай.

Във Фейсбук Мицотакис написа: "Така както правителството първо предприе смели мерки срещу пандемията, така и политическият свят на страната ни трябва да застане на първата линия на солидарността".

В отговор президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу съобщи, че е решила като знак на солидарност с трудностите, пред които са изправени гърците, да внася половината си възнаграждение през следващите два месеца в създадената специална сметка за целта.

Гърция обяви нови фискални облекчения и икономическа помощ за хиляди фирми и служители днес, за да предпази икономиката си от ефектите от националната блокада заради пандемията от коронавирус, предаде Ройтерс.

Гръцката икономика се очаква да се свие с 3 процента през 2020 г. заради разпространението на коронавируса, според правителствени прогнози. Страната завърши третата си спасителна програма през 2018 г. след дедестгодишна дългова криза.

"Ние уважаваме огромните жертви на гръцкия народ през последните години. . . Ние прилагаме политики, които да поддържат икономиката жива", заяви финансовият министър Христос Стайкурас. Очаква се ефектът да е краткосрочен, добави той.

Гърция наложи строги ограничения на движението, нареди на бизнеса да спре работа и почти изцяло затвори границите си, за да предотврати разпространението на болестта.

Мерките за подкрепа включват еднократна помощ за 1,7 милиона души, или 81 процента от работещите в частния сектор, чиито работни места временно са закрити, както и плащане на социалните им осигуровки за 45 дни. Също така се разширява финансовата подкрепа за самонаетите лица и се спира плащането на ДДС и на просрочени данъчни задължения за 800 000 фирми.

Общата сума, изразходвана за справяне с ефектите от коронавируса, достигна 6,8 милиарда евро или 3,5 процента от брутния вътрешен продукт.

До снощи в Гърция бяха регистрирани 1156 случая на заразяване с коронавирус, включително 38 смъртни случая.

Страната наложи строги ограничения за движението на хората, забрани пристиганията от страни извън ЕС и спря полетите от Италия, Испания, Германия и Великобритания, от където идват основната част от туристите в страната. Затворени са също така хотелите, ресторантите, баровете и много от магазините.

Facebook logo
Бъдете с нас и във