Банкеръ Daily

Свят

В Гърция очакват визитата на Макрон да донесе инвестиции

Двудневната визита на френския президент Еманюел Макрон в Гърция да подкрепи лявото правителство на Алексис Ципрас в посланието, че Атина успешно се измъква от кризата – на това се надяват съветници на Ципрас, цитирани от в. "Катимерини".

Съветници на премиера намират посещението на Макрон, което започва днес, за първата стъпка в дискусиите за научените от финансовата криза уроци. Ципрас опитва да засили връзката си с Париж, за да противодейства на желанията на Берлин за строги финансови ограничения.

Гръцкият премиер се надява още Макрон да "доведе" със себе си и френски компании, дали знак, че се интересуват от инвестиции в Гърция. Очаква се френският президент да води със себе си бизнесмени и банкери, а разговорите по време на неговия престой в Атина да се фокусират върху секторите на транспорта, железниците, информатиката, туризма, недвижимите имоти, земеделските и хранителните продукти.

Френски компании са силно заинтересовани от обявените за приватизация гръцки активи, като водоснабдителната компания, Солунското пристанище.

Смята се, че в рамките на тази визита ще бъдат представени и инвестиционни проекти на банка "Ротшилд", в която Макрон е работил, а също и планове, свързани с компанията "гръцка отбранителна индустрия" (ЕЛВО) и корабостроителницата Скараманга.

Правителството на премиера Алексис Ципрас възнамерява да се възползва от това посещение, а също и от предстоящия международния солунски панаир, за да създаде представата, че Гърция е привлекателно място за значими международни инвестиции и по този начин да очертае оптимистични перспективи за развитие на нейната икономика, смята в."Нафтемборики".

Еманюел Макрон бе сред европейските лидери, които призоваха за облекчаване на гръцкото дългово бреме с цел да се помогне на страната да излезе от икономическата криза.

Facebook logo
Бъдете с нас и във