Банкеръ Daily

Свят

В Глазгоу започва Конференцията на ООН за климата

Световните лидери се събират днес в шотландския град Глазгоу, за да се опитат да ускорят усилията за овладяване на климатичните промени.

Засега усилията на международната общност са безрезултатни, климатът на Земята става все по-топъл, а метерологичните явления - все по-екстремни, предупреждават учени и правителствени представители.

В 26-ата конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за промените в климата ще участват представители на 120 държави. Дискусиите ще продължат до 12 ноември. През същия период ще се състоят 16-ата конференция на страните по Протокола от Киото и третото съвещание на участниците в Парижкото споразумение.

С цел консолидиране на усилията за намаляване на въздействието върху климата и на свързаните с това рискове са приети редица документи.

Ключово значение имат Рамковата конвенция на ООН, Протоколът от Киото и Парижкото споразумение.

Конвенцията, влязла в сила през 1994 г., бе първият международен документ, затвърдил принципа за сътрудничество с цел смекчаване на негативните последици от климатичните промени. Крайната й цел е "да се постигне стабилизиране на концентрациите на парникови газове в атмосферата на ниво, което да не допуска опасно антропогенно въздействие върху климатичната система". Днес конвенцията обединява 196 страни и ЕС.

През 2005 г. влезе в сила Протоколът от Киото като допълнение към конвенцията. Като негова цел бе заявено от 2008 до 2012 г. да се намалят емисиите на редица промишлени газове с 5,2 на сто в сравнение с нивото от 1990 г. Към него се присъединиха 191 държави и ЕС. Това бе първото глобално споразумение за опазване на околната среда, базирано на пазарни механизми за регулация - за всяка страна бяха определени квоти за емисии на вредни вещества с правото да ги продаде, ако не ги използва.

Парижкото споразумение за климата, сменило в края на 2020 г. Протокола от Киото, провъзгласи като цел да не се допусне глобалната средногодишна температура до 2100 г. да превишава доиндустриалното равнище с повече от 2 градуса по Целзий, както и да се вземат мерки затоплянето да остане в рамките на 1,5 градуса. По данни на ООН, в момента средната температура е с 1,1 градуса над показателите от 1850-1900 г.

Наред със световните лидери хиляди протестиращи от цял свят пристигнаха в Глазгоу, за да окажат натиск върху политиците за спешни действия за спасяване на планетата, предаде БНР.

Екоактивисти от всякакви природозащитни организации, местни групи и граждански общества се стичат към най-големи град на Шотландия. Снощи на централната гара в Глазгоу от Лондон пристигна и Грета Тунберг, където бе посрещнатата бурно от свои привърженици, предимно тийнейджъри.

Протести под най-различна форма – от походи до стачки, от окупиране на сгради до блокиране на пътища – са планирани и активистите казват, че техните кампании на мирно гражданско неподчинение ще бъдат от съдбовно значение за изхода на срещата.

"Протестите са това, което ми дава надежда. Те са шанс да се чуят гласовете на хората, които са на първа линия за справяне с климатичната криза и изобличаване на корпорациите, да се каже истината какво наистина се случва", заяви 18-годишната местна екоаткивистка Кат Скоторн за вестник "Обзървър".

Хора от Европа, Африка и Азия се присъединиха към британските активисти на протест в събота по улиците на Глазгоу. По бреговете на река Клайд, където е конферентният център на срещата, активисти от движението OceanRebellion, облечени като русалки, обърнаха внимание на големия ефект, който има индустриалния риболов за емисията на вредни газове.

 

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън се срещна с коренни жители на Северна и Южна Америка и заяви, че нейното правителство ще направи всичко възможно, за да помогне на по-бедните нации и общности, които са по-уязвими от последиците от изменението на климата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във