Банкеръ Daily

Свят

В Германия засега не признават ваксинацията със "Спутник V"

Германия засега няма да признава за ваксинирани срещу коронавируса, тези които са използвали руската ваксина "Спутник V", тъй като този препарат все още не е допуснат за използване в Европейския съюз. Това съобщи представител на Министерството на здравеопазването на Германия.

"По принцип ситуацията е такава, че само към разрешени тук, в Европейския съюз, ваксини действително има толерантност  и се признават", подчертал е той.

Руската ваксина "Спутник V" е регистрирона в страни с общо население от над 3 млрд. човека. Ефективността на препарата се оценява на 97.6% според резултатите от анализа на данните за заразяванията с коронавирус сред руснаците, ваксинирани с две дози от ваксината в периода от 5 декември 2020-а до 31 март 2021 година. Европейската агенция по лекарствата на 4 март съобщи за началото на процедурата по експертизата на ваксината.

Припомняме, че на 16 юни беше съобшено, че одобрението от Европейския съюз на руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V" ще бъде отложено, тъй като срокът за подаване на данни за оцинка до 10 юни е пропуснат.

Един от източниците на Ройтерс, германски държавен служител, е заявил, че ако на европейския надзорен орган по лекарствата не се предоставят необходимите данни за клинични изпитания, всяко едно решение за предоставяне на зелена светлина за ваксината "Спутник V" в рамките на ЕС ще бъде отложено поне до септември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във