Банкеръ Daily

Свят

В Германия смятат, че "Северен поток - 2" ще допълни дефицита при доставките

Проектът за строителството на газопровода "Северен поток - 2" ще позволи на Европа да  компенсира предстоящия недостиг при доставките на природен газ. Това заявява шефът на германската нефтогазовата компания Wintershall Dea Марио Мерен.

"Северен поток - 2" е едно от многото решения за компенсиране на предстоящия недостиг при доставките", казва мениджърът.

Също така шефът на нефтогазовата компания Wintershall Dea Марио Мерен отбелязва, че за изпълнение на задачите по защита на климата в Европа е необходима диверсифицирана и икономически ефективна газотранспортна инфраструктура. "Колкото повече алтернативи има Европа, толкова по-изгодно е това за Европа", коментира той.

Заедно с това Мерен подчертава важността на решаването на въпросите за европейската енергийна политика в самата Европа. "Ние решително отхвърляме всякакви екстериториални санкции", заявява той. По неговите думи, решението на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън да не налага нови санкции срещу проекта "Северен поток - 2" може да постави началото на нормализация на трансатлантическите отношения.

Също така Мерен изразява надежда, че строителството на тръбопровода ще бъде завършено и въвеждането му в експлоатация ще може да стане възможно най-скоро.

 

Русия не смята да се отказва от транзита на газ към Европа през Украйна

е заявил пред журналисти прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков. "Русия и Украйна имат договор за транзит на газ към Европа и този договор ще  остане в сила през целия период на неговото действие. Но даже и след изтичането на срока на действие на този договор Русия не смята да се отказва от транзита през Украйна. Президентът Путин смята, че в бъдеще обемите на доставяния в Европа природен газ ще се увеличават, и украинският транзит ще може да помогне в задоволяване на търсенето. Заедно с това Путин всеки път подчертава, че този въпрос, който има изключително икономически и търговски характер, трябва да отговаря на  търсенето на пазара. Що се отнася до Украйна, то тя като собственник на газотранспортната система е длъжна да осигурява нормалното техническо състояние на системата", казва Песков.

В края на декември 2019 година Украйна, Руската федерация и ЕС подписаха нов транзитен газов контракт за пет години с възможност за удължаване до 2034 година. Документът предвижда, че минималният гарантиран капацитет ще бъде 65 млрд. куб. м през първата година и по 40 млрд. куб. м през следващите четири години. Договорът за транзит залага принципът "вземи или плати", когато плащането за транзита е в обема на резервираните мощности, даже ако фактическото изпомпване се окаже по-малко.

Прессекретарят на президента също така отбелязва, че Русия приветства намерението на Съединените щати да се откажат от санкции срещу "Северен поток - 2".

Facebook logo
Бъдете с нас и във