Банкеръ Daily

Свят

В Германия ще поставят трета доза на над 60-годишните

Германия започва да поставя трета доза ваксина на хората над 60 години и хронично болните. Тя ще ги предпази от спадане на имунитета и зараза през настъпващата четвърта вълна.

Ваксините срещу коронавируса са ефективни, но след 6 месеца имунитетът на ваксинираните спада, ако имат придружаващи заболявания или са в третата възраст и затова е разумно да се постави още една, трета ваксина, обяснява вирусологът Кристиан Дорстен от клиниките „Шарите“, цитиран от БНР.

От днес повечето провинции в Германия започнаха да поставят трета ваксина на хората в домове за възрастни, след тях предложение за трета ваксина ще получат и всички над 60 години.

Изследвания от Израел и Великобритания показват, че ваксините на „Пфайзер-Байонтек“ и „Астра Зенека“ предпазват добре от тежко протичане на болестта, но защитата от заразяване с Делта варианта не е пълна при хората с отслабена имунна защита. За останалите обаче двете ваксини са напълно достатъчни на този етап, посочват специалистите.

След третата ваксина се увеличават не само антителата, но се засилва и клетъчният имунитет, така че ваксината ще защитава неограничено дълго време, смятат още медиците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във