Банкеръ Daily

Свят

В Германия разследват кибератаките преди изборите за Бундестаг

Генералната прокуратура на Германия в навечерието на изборите за Бундестаг е започнала разследване на кибератаките на хакерската групировка Ghostwriter срещу немски политици, зад които, според властите в Германия, стои Москва. Това съобщи изданието Spiegel, позовавайки се  на представител на ведомството в Карлсруе.

Според версията на следствието на Германия, группировката в течение на последните месеци се опитва  посредством изпращане на фишинг съобщения да получи достъп до лични данни на депутатите от  Бундестага и провинциалните парламенти. Става въпрос най-вече за тези от блока ХДС/ХСС и от Социал-демократическата партия на Германия.

На 6 септември германското Министерство на външните работи излезе с твърдението, че "правителството на Германия има надеждни сведения, на основание на които може да направи извод, че зад дейността на Ghostwriter стои руската държава, и конкретно ГРУ /руското военно разузнаване/".

Руската страна нееднократно е отхвърляла обвиненията за причастност към извършването на хакерски атаки в Германия.

Германците ще гласуват на 26 септември. Техният вот трябва да определи наследникът на Ангела Меркел след като тя обяви, че ще се оттегли като канцлер след 16 години начело на Германия и четири последователни изборни победи на национално ниво.

Facebook logo
Бъдете с нас и във