Банкеръ Daily

Свят

В Германия отвориха избирателните секции за избор на Бундестаг

Германия е в очакване на смяната на властта.

Изборите за Бундестаг в Германия започнаха.

Точно в 08:00 местно време в неделя (09:00 българско време) в цялата страна бяха открити избирателните секции. Право на глас, по данни на Федералното статистическо ведомство, имат около 60.4 млн. жители на страната и те ще определят бъдещия състав на парламента. След изборите на основание разпределението на мандатите в Бундестага ще бъде сформирано и новото правителство начело с новия канцлер.

В страната се прилага смесена избирателна система, която съчетава мажоритарния и пропорционалния вот. Половина депутати се избират в 299 избирателни окръга чрез пряко гласуване, а другата част - по партийни списъци. Всеки избирател разполага с два гласа. Първият се дава за кандидата (пряк мандат), вторият - за партийната листа. Броят на мандатите на партиите в Бундестага трябва да отразява резултатите от гласуванията  по партийните листи.

В днешните парламентарни избори участват най-голям брой партии от момента на обединението на Германия. По данни от Федералната избирателна комисия, свои кандидати са издигнали 47 политически обединения. Реални шансове да попаднат в парламента, обаче, имат само блокът ХДС/ХСС, социал-демократите, "Зелените", Свободната демократическа партия (СвДП, либерали), дяснопопулистката "Алтернатива за Германия" и Лявата партия.

За местата в Бундестага ще се борят рекорден брой кандидати - 6211, в това число и 2024 жени.

Избирателните секции ще работят до 18:00 местно време (19:00 часа българско време). Веднага след затварянето им ще бъдат публикувани и първите данни от екзитполовете и ще започнат  първите коментари от представители на политическите сили. Предварителните официални данни от ЦИК на Германия ще бъдат публикувани през нощта срещу понеделник.

Социологическите институти предричат крайно упорита борба между Социал-демократическата партия на Германия и блокът ХДС/ХСС. Съгласно едно от последните допитвания, СДПГ с кандидат за канцлер Олаф Шолц едва с един процентен пункт изпреварва консерваторите, от които за ръководител на правителството е издигнат премиерът на Северен Рейн - Вестфалия Армин Лашет.

 

Германският Бундестаг 

(Deutscher Bundestag) е парламентът на Федерална република Германия, който заседава в историческата сграда на Райхстага в Берлин. В политическата система на Германия той е единственият законодателен орган на федерацията, легитимиран чрез преки избори от народа. Трябва да се разграничава от парламентите на отделните федерални провинции, наречени Лантаг. Бившата горна камара (сенат) на германския парламент бе премахната след референдум през 1998 година.

Периодът му на дейност е 4-годишен, а поради особености в избирателната система членовете му варират около 600 души. Федералното събрание е конституционният орган, избиращ президента на Германия.

Най-важните функции на Бундестага са приемане на закони, избор на федерален канцлер и контрол на действията на общото държавно управление. На заседанията на парламентарните комисии се осъществява главната работа по подготвянето на законите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във