Банкеръ Daily

Свят

В Германия очакват ваксиниране срещу коронавируса от началото на 2021 г.

Ваксина срещу коронавируса може да бъде на разположение в Германия до началото на 2021 г., заяви днес Клаус Чичутек, ръководител на Института "Пол Ерлих", съобщава Ройтерс.

Позовавайки се на оптимистичните резултати от първите две фази на изпитвания с ваксини, разкрити от множество фармацевтични компании, и уверения, получени от производителите на лекарства, Клаус Чичутек прогнозира, че ваксинацията срещу Covid-19 в Германия може да започне още в началото на следващата година, но подчерта, че това вероятно ще бъде обвързано "с определени условия".

"Ако резултатите от Фаза III на изпитанията покажат, че ваксините са ефикасни и безопасни, първите ваксини могат да бъдат одобрени в началото на годината, вероятно с условия", подчерта той.

Неговото изказване идва на фона на увеличен брой на новозаразени с коронавирус в Германия, след като през последното денонощие бяха констатирани нови 1510 случая на Covid-19, според информация на Berliner Morgenpost. По този начин общият брой на активните случаи в Германия достигна около 13 700 - най-висок от 14-и май насам.

Ситуацията с коронавируса в страната продължава да се развива в грешна посока, като институтът "Робърт Кох" спомена това специално във вчерашния си доклад, където отбеляза, че 4-дневната степен на възпроизводство на вируса (R-стойност) е оценена на 1,06 пункта, докато 7-дневната R-стойност е оценена на 1,05.

"Отчетените стойности на възпроизводство са около 1 или малко по-високи от средата на юли насам. Според настоящото наблюдение, това изглежда е свързано до голяма степен с увеличаването на броя на случаите сред връщащите се от пътувания. Освен това тя е свързана и с по-голям брой по-малки огнища и случаи в Германия като цяло, които постоянно се увеличават през последните седмици след отпускането на мерките", посочват от "Робърт Кох".

Всичко това накара и германския канцлер Ангела Меркел да наруши мълчанието си вчера, когато тя се изказа против по-нататъшно разхлабване на противоепидемичните ограничения и призова гражданите да спазват правилата за социално дистанциране и хигиена, за да ограничат разпространението на заразата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във