Банкеръ Daily

Свят

В Германия обмислят въвеждане на четиридневна работна седмица

В Германия отново започна да набира скорост идеята за намаляване на работната седмица до четири дни, за да се спаси заетостта по време и след безпрецедентната криза с коронавируса. Въпросът обаче е твърде спорен от гледна точка на компаниите, съобщава АФП.

Най-големият германски синдикат "И Ге Метал" (IG Metall) предложи четиридневна седмица, за да защити работните места на хората на фона на икономическия спад, свързан с коронавируса.

"Четиридневната седмица би била отговор на структурните промени в сектори като автомобилостроенето. Това би позволило работните места в отрасъла да бъдат спасени, вместо да бъдат зачеркнати", посочва пред в. "Зюддойче цайтунг" ръководителят на профсъюза Йорг Хофман.

Федералният министър на труда Хубертус Хайл коментира, че намаленото работно време с частично обезщетение на заплатите може да бъде подходяща мярка.

"Предпоставка за това е социалните партньори да се съгласят за това”, каза министърът. 

Икономическият съвет на управляващата партия ХДС обаче отхвърли намаляването на седмичното работно време с ограничени заплати за индустриите в структурни промени.

Президентът на Германския институт за икономически изследвания  Марсел Фрацшер смята, че четиридневната работна седмица е възможна, но само при съответно намаление на заплатата. Защото съкращаването на работната седмица би означавало скрито повишаване на заплатите, каквото една икономика в условията на криза, като сегашната, не би могла да понесе, съобщи Дойче Веле. 

Фрацшер предполага, че през идните години в много сектори на икономиката няма да има нови увеличения на заплатите. Всеки опит да се повишава цената на труда, според него, ще доведе до допълнително натоварване на фирмите, което те не могат да си позволят.

От 1960-те години насам в Германия е в сила 40-часовата работна седмица. Чак през последните години се появиха предложения за други модели на работа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във