Банкеръ Daily

Свят

В Германия нямат прекъсвания в снабдяването с газ

Прекъсвания в снабдяването с природен газ в Германия не са отбелязани. Неговата сигурност е осигурена, а Русия изпълнява своите задължения по договорите. Това е заявила в понеделник на брифинг представителката на Министерството на икономиката и защитата на климата на Германия Аника Айнхорн.

"Ние много внимателно следим ситуацията с газа. Сигурността на снабдяването с  газ е обезпечена, то се запазва. Прекъсвания при доставките няма", е казала тя. По нейните  думи, министерството постоянно разработва механизми за подсигуряване на снабдяването с природен газа в случай на възникване на кризисна ситуация, което се осъществява в сътрудничество с другите страни  членки на Евросъюза на основата на законодателството на общността.

Айнхорн напомня, че в Германия обстановката  на газовия пазар се определя от продаващите синьото гориво фирми и играчи. "Това означава, че не правителството на Германия взема решение за газовите потоци, а пазарът",  уточнявя тя. "Така че ние не можем да коментираме отделни изявления, в частност и от Русия. Това трябва да правят продавачите и действащите на пазара играчи", добавя представителката на Министреството на икономиката. "По наши сведения, Русия спазва своите задължения по доставките", е подчертала тя. "Но, както вече беше казано, поръчките и процесът по тяхната реализация не минават през нас, така че повече по тази тема ние не можем нищо да кажем", отбелязва Айнхорн.

На 25 декември официалният представител на "Газпром" Сергей Куприянов в ефира на телевизионния канал "Россия-1" заяви, че някои клиенти на "Газпром" от Европа, в частност от Франция и Германия, вече са постигнали своите годишни договорни  обеми за 2021 година, поради което те не правят заявки за доставки на природен газ. Представителят на "Газпром" също така посочва  наличните данни за физическия реверс на газ от Германия в Полша и по-нататък през Украйна в обем от 3-5 млн. куб. м на ден.

Президентът на Русия Владимир Путин пък по-рано заяви, че "Газпром" не резервира капацитет по газопровода "Ямал - Европа", защото липсват заявки от страна на европейските потребители. Според него, реверсът позволява на европейците да препродават газ, купен по дългосрочните договори. От "Газпром" също така отбелязват, че компанията доставя газ в Европа по заявки на потребителите в съответствие с действащите договори.

"Газпром" започна да понижава обема на резервирания транзит на газ по газопровода "Ямал - Европа" преди две седмици, а от 20 декември и въобще не резервира капацитет за изпомпване на газ по този тръбопровод. В резултат от 21 декември физическият поток на суровината по газопровода върви в обратно направление от Германия в Полша.

 

Ситуацията на световния пазар на газ

Глобалният пазар на газ се сблъска  с кризата на предлагането на фона на рязкото възстановяване на търсенето в Азия и недостигът на мощности за производство на втечнен природен газ. Повишеното търсене  в Азия предизвика ръст на цените и дръпна към себе си основните доставки на втечнен природен газ, което пък предизвика засилване на кризата в Европа. Там ситуацията се задълбочава и от ниските нива на запасите в газохранилищата.

На този фон цената на  газ на нидерландския хъб TTF през есента на тази година за първи път в историята преодоля нивото от 1000 долара за 1000 куб. м, а през декември - и 2000 долара за 1000 куб. метра. Но цената на фючърса на хъба TTF е волатилна заради спекулативния фактор и не отразява реалната цена на физическите доставки в Европа. Средната цена при експорта на природен газ по договорите на "Газпром" през 2021 година ще бъде 280 долара за 1000 куб. м, отгбелязват от компанията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във