Банкеръ Daily

Свят

В Германия и Австрия са против идеята за "зелени" ядрени и газови проекти

Предложение на Европейската комисия някои инвестиции в газови и атомни електроцентрали да бъдат обозначени като благоприятни за климата беше посрещнато с критики, включително заплаха за правни действия от Австрия.

"Ако тези планове бъдат приети в настоящия си вид, ние ще се обърнем към съда", написа в свое съобщение в "Туитър" австрийската министърка на действията за защита на климата Леоноре Гевеслер, след като комисията представи проектозакона вчера.

Предложението е спорно и беше направено на фона на спор какво означава "чиста" енергия.

Привържениците му твърдят, че газовите електроцентрали, поради това, че са по-чисти от въглищните и други алтернативи, помагат на икономиките по пътя на екологично устойчиво бъдеще. Според тях ядрените централи трябва да бъдат определени като "зелени", защото не изпускат парникови газове.

Противниците на проекта обаче твърдят, че природният газ не е достатъчно чист и посочват, че дългосрочните рискове от радиоактивни отпадъци при ядрените централи надвишават предимствата от липсата на въглеродни емисии в краткосрочен план. В проектозакона се определят стриктни условия за обозначаването на инвестиции като благоприятни за климата.

Например инвестициите в ядрените централи ще се смятат за "зелени", само ако се използват най-новите технологични стандарти и ако включват конкретен план за съхранение за ядрените отпадъци, който да влезе в сила най-късно до 2050 г. Също така новите ядрени централи трябва да получат разрешение за строеж преди 2045 г., според проекта на документа.

Гевеслер обвини Европейската комисия, че се опитва да "изкара зелени" атомната енергия и природния газ. "Ядрената енергия е опасна и не е решение в борбата срещу климатичната криза", добави тя.

Гевеслер беше подкрепена от социалдемократите в германския парламент. "Германия трябва да изчерпи всички възможности за предотвратяване на стимулирането на тази технология на европейско ниво", каза пред ДПА Матиас Мирш, заместник-председател на парламентарната група на партията в Бундестага.

По-рано бе съобщено, че Европейската комисия е изготвила проект, с който да определи като "зелени" ядрените централи и природния газ. Ако текстът бъде приет, той ще влезе в сила от 2023 година. 

Обсъжданията по текстовете ще се състоят в средата на януари.

Междувременно Германия изведе от експлоатация три от последните си шест атомни централи, придвижвайки се по-близо към целта си за прекратяване на зависимостта от ядрена енергия и пренасочване към възобновяеми енергоизточници. Германия планира до 2030 г. да произвежда 80 процента от електричеството си от възобновяеми енергийни източници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във