Банкеръ Daily

Свят

В Германия децата се тестват сами

S 250 fa1a2144 6df1 4768 b045 ff0494114e9e

Колко струват децата в пандемията? Ами нищо, мислех си наивно, докато властите периодично застопоряваха вкъщи детето ми и милионите му събратя по съдба в Германия. Тези затваряния бяха кръщавани как ли не - локдаун, шатдаун и т.н., а единственият резултат от тях бяха... куп проблеми, най-малкият от които се оказа изоставането с учебния материал.

 

След второто затваряне, започнало в средата на декември 2020 г., децата от началните класове не ходиха на училище почти 6 месеца и им беше силно препоръчано да се виждат максимум с по едно другарче.

За разлика от всякакви други казуси, с които Брюксел епично се занимава, включително битката за хуманно отношение към животните в кланиците и производството на яйца от щастливи кокошки, в този случай на никого там не му направи впечатление какви са опциите пред децата. Вторачване в техните нужди и проблеми просто нямаше.

Децата, които поначало живеят в токсични семейни отношения, бяха оставени да се оправят както си знаят. Децата, страдащи от психични отклонения - също. Къде тепърва ще се лекуват, кой ще им помогне изобщо не е ясно-

 психотерапевтични кабинети се пукаха по шевовете и преди пандемията.

Лъч светлина в тази тъма трябваше да хвърли така лелеяното откриване на ваксините, но и тук нещата тръгнаха на куц крак. Отначало достъпът до заветните игли бе силно ограничен, защото желаещите били прекалено много, а дозите - изключително малко.

Десет месеца по-късно, когато спасителните дози вече са толкова много, че се налага да ги раздаваме на по-бедните държави или да ги изхвърляме заради изтекли срокове на годност, успеваемостта продължава да е далеч от задоволителното равнище.

За справка - към 27 октомври 2021 г. едва 66.4% от населението на Германия беше ваксинирано. А според епидемиологичният бюлетин на Института "Роберт Кох" от 8 юли 2021 г., за да бъде постигнат контрол над заболяването COVID-19 е необходимо напълно ваксинирани да са  85% от германците на възраст от 12 до 59 години, както и над 90% от германците, навършили 60 години. И понеже по-възрастната част от населението трудно може да бъде убедена с помощта на пропагандни акции и клишета, фокусът на голямата политика някак естествено се премести върху децата.

След многократни откази да благослови масовата ваксинация на деца, съпротивата на Постоянната ваксинационна комисия, безспорен авторитет в Германия рухна и в средата на август тя най-изненадващо препоръча

всички деца над 12-годишна възраст да бъдат ваксинирани.

За трезвомислещите не съществуват абсолютно никакви съмнения, че тази "победа" дойде след силен политически натиск от страна на правителството на Ангела Меркел и в частност - на федералния министър на здравеопазването Йенс Шпан. Едно от доказателствата е, че само десетина дни преди да обърне курса на 180 градуса, председателят на комисията проф. д-р Томас Мертенс сподели в интервю, че в никакъв случай не би препоръчал на здравите си внуци си да се ваксинират. Както заради потенциалните рискове пред неукрепналите детски организми, така и заради научно установения факт, че децата са най-слабо засегнатата част от населението.

Огромен брой родители веднага проявиха големи резерви по отношение на новата политика в обуздаването на пандемията. Скептицизмът и недоверието продължават да ги държат нащрек, въпреки че става дума за хора, които са далеч от каквито и да е антиваксърски нагласи.

Но дали изобщо някой ги пита? Не и когато някои провинции - като Берлин, например,

официалната поща с покана за ваксинация е адресирана до самите деца.

Колежка сподели, че 13-годишният ѝ син е получил електронно писмо лично от г-жа Дилек Калайчи - здравен министър на Берлин, който като столица на Германия има статут на федерална провинция. Родителите на момчето са широко скроени личности и не са антиваксъри. Те обаче намират поканата за повече от смущаваща, защото в края на писмото - където мимоходом са адресирани майката и бащата - е формулиран и основният аргумент за масовото ваксиниране на деца: началото на учебната година било близо и ваксинирането щяло да предотврати пренасянето на инфекции от домашната среда в училището!

И какво правят родителите, когато децата им получат такова писмо? Ами ядосват се и започват да ругаят. Защото никога обществените заведения, сред които и училищата, не са били стерилни зони, тъкмо обратното.

Въпреки родителската съпротива, кампанията постепенно набира ход и към 27 октомври 2021 г. напълно ваксинирани са 40.6 % от учениците между 12 и 17 годишна възраст. Съвместимостта на работа с подскачащи из къщи ученици в онлайн обучение е крайно проблематична, както четящите родители добре знаят след година и половина даунове. И, както се шегувахме с майката на 13-годишното специално поканено момче,

ваучер от МcDonald‘s или чифт маратонки NIKE

със сигурност ще строят пред ваксинационните пунктове всички тийнейджъри. Явно обаче за подобна опция все още никой не се е сетил...

Някъде между лятното "ваксинационно" ухажване на децата и първия училищен звънец, все още федералният здравен министър Йенс Шпан предупреди да се стягаме за нов ...даун и учене от вкъщи. Това, разбира се, доведе до средно тежки нервни кризи в родителските среди, което пък го принуди отново да се появи на публичната сцена и да препоръча... стискане на зъби само до пролетта, когато се очаквало разхлабване на мерките и връщане към нормалността.

Неочаквано за всички обаче децата ходят на училище вече цели два месеца. А родителите пристъпват на пръсти и шепнат внимателно, за да не събудят злия дух. Защото трябва да ходят на работа...

Какво закрепи този крехък мир по време на пандемия?

Два пъти седмично

децата се тестват сами с антигенни тестове

- по класните стаи, преди началото на учебните занятия.

Всяко дете получава комплект от учителя си, разопакова тестовата пръчица, върти я по 5 пъти във всяка ноздра, отваря тръбичката с реактив, поставя пръчицата вътре, завърта я наляво-надясно 10 пъти и я оставя да престои една минута. След това вади тестовата пръчица и капе 3-4 капки върху тампона. 

След 15 минути резултатът е готов. Учителят го записва в скъпоценно специално оформено за целта бележниче. С тези "златни книжки" децата могат да правят всичко, което обичат и да ходят, където им харесва. Резултатите от училищните тестове се признават навсякъде, където е необходимо - тренировки, уроци по музика или рисуване, концертни зали, киносалони и т.н.

Училищата поръчват тестовете от специално уредена платформа. Разходите се поемат от правителствата на отделните провинции. Статистики за броя на положителните резултати няма, затворени училища или класове на дистанционно обучение - също.

Във всеки един момент федералното правителство може на секундата да освободи 4.5 милиона ваксини, достатъчни за задължителното "боцкане" на абсолютно всички германчета на възраст от 12 до 17 години, но засега всички предпочитат "нещата" да вървят доброволно...

Марта Монева

Facebook logo
Бъдете с нас и във