Банкеръ Daily

Свят

В Германия "Астра Зенека" ще е само за хора над 60 години

В Германия има около 2,2 млн. души, които вече са ваксинирани с британския препарат.

От 31 март Германия ще използва ваксината на "Астра Зенека" само за хора над 60 години,  обяви канцлерката Меркел, цитирана от Дойче Веле.

Обратът в кампанията се дължи на съобщения за 31 случая на редки мозъчни тромбози. За хората под 60 години британско-шведската ваксина ще е по-желание, след „лекарска преценка на индивидуалните рискове“ и подробно информиране.

По време на пресконференцията след съвещание с министър-председателите и здравните министри на 16-те провинции Меркел призна, че мярката може да внесе допълнително „колебание у хората“ и увери, че когато дойде нейният ред, тя е готова да се ваксинира с "Астра Зенека". Канцлерката Меркел е на 66 години.

Министърът на здравеопазването Йенс Шпан подчерта, че ефектът от ваксините в Германия се проучва и наблюдава безкрайно задълбочено. По неговите думи, новото решение за "Астра Зенека" ще даде шанс по-бързо да се имунизират хората над 60-годишна възраст, на които иначе сега не би бил редът за имунизация. 

В Германия има около 2,2 млн. души, които вече са ваксинирани с британския препарат. Те ще получат нови предложения, след като експертите преценят с кои ваксини е подходящо да бъдат имунизирани. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във