Банкеръ Daily

Свят

В G7 са обезпокоени от икономическата политика на Китай

Лиз Тръс стана външна министърка при преструктуриране на състава на британския кабинет преди няколко месеца.

Държавите от Групата на седемте (G7) са обезпокоени от това, че Китай прибягва до "принуда" в своята икономическа политика. Това е заявила на пресконференция в рамките на двудневната среща на топдипломатите на тези страни в Ливърпул министърът на външните работи на Великобритания Лиз Тръс, която председателства разговорите.

"Ние искаме да увеличим обхвата на инвестиционната и търговско-икономическа политика на демократичните държави единомишленици, които обичат свободата. Затова ние ще увеличим размера на инвестициите в икономиките на страните с ниско и средно ниво на доходите", е казала тя.

Както подчертава Лиз Тръс, Лондон "заедно с приятелите и партньорите си работи над това, да се определят бъдещите технологии, гарантирайки, че тези въпроси, и особено определянето на стандартите в сферата на изкуствения интелект и квантовите изчисления, ще занимават свободния свят".

По-рано тя неведнъж е заявявала, че Обединеното кралство се стреми да създаде "международна мрежа за свобода", в която да влязат страни, които споделят западните ценности и се стремят да защитават демокрацията. По думите на Лиз Тръс, това обединение ще  поощрява "близките по дух държави да работят заедно от позиция на силата".

Припомняме, че министрите на външните работи от Г-7 започнаха преговори в английския град Ливърпул вчера. Групата на седемте включва Великобритания, Германия, САЩ, Франция, Канада, Япония и Италия.
Новият министър  на външните работи на Германия - Аналена Бербок, беше приветствана от домакина на срещата - британската й колежка Лиз Тръс. 
Първата работна сесия беше съсредоточена върху геополитическите предизвикателства днес, в това число Русия, Китай и Иран. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във