Банкеръ Daily

Свят

В Европарламента се очертава мнозинство от ЕНП, социалистите, АЛДЕ и Зелените

Представителите на групите в Европейския парламент на Европейската народна партия (ЕНП), социалистите и демократите, АЛДЕ и Зелените са се срещнали вчера за преговори по съставянето на следващото мнозинство в институцията. Това съобщиха от групата на социалистите.

Отбелязва се, че преговорите продължават и се очаква да приключат до следващото заседание на Европейския съвет на 20 и 21 юни. Тогава се предвижда Европейският съвет да обсъди кого да предложи за следващ председател на Европейската комисия. Определеният от държавите в ЕС за председател трябва да бъде утвърден от ЕП. Водещите групи в ЕП без АЛДЕ изразиха настояване бъдещият ръководител на ЕК да бъде определен измежду предварителните кандидати.

Според днешното съобщение преговорите са насочени към осигуряването на широко и устойчиво мнозинство. На изборите за ЕП ЕНП и социалистите изгубиха досегашното си мнозинство, което доведе до нуждата от съставянето на съюз на по-широка основа. Представителите на досегашното мнозинство заявиха, че са готови на отстъпки и преговори с всеки освен с евроскептиците. Участниците в днешната среща ръководят работата на 512 евродепутати, което представлява абсолютно мнозинство в новия ЕП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във