Банкеръ Daily

Свят

В Европа започват изпитания на четири форми на лечение на Ковид-19

В най-малко седем европейски страни започват клинични изпитания на четири експериментални форми на лечение на коронавируса, предаде Франс прес, цитирайки френското здравно министерство.

Общо в изпитанията ще участват 3200 пациенти. Тестовете в голям мащаб ще проверят ефективността на лекарствата Ремдесивир, Хироксихлорокин, комбинация от Лопинавир и Ритонавир и същата комбинация с добавен Интерферон бета. 

Клиничните изпитания ще се извършват в Белгия, Великобритания, Германия, Испания, Люксембург и Нидерландия, съобщи френският институт по клинични изследвания. Наблюдения ще се извършват над пациенти, които са хоспитализирани под стриктно наблюдение или са в реанимация.

Чехия отбеляза първи смъртен случай, дължащ се на коронавируса, предаде Франс прес, цитирайки публикувано вчера съобщение в Туитър на здравния министър Адам Войтех.

"Засегнат от коронавируса пациент почина в Чехия" за първи път, съобщи министърът. Той уточни, че 95-годишният пациент е бил приет в болница на 18 март и е имал и други здравни проблеми. 

Досега в Чехия, която има население от 10,7 милиона души, са регистрирани 1120 случая на Ковид-19. Шестима пациенти са излекувани. По-рано вчера Войтех съобщи, че 74 заразени с коронавируса са били приети в болница. От тях 19 са постъпили в интензивно отделение.

В Черна гора също е регистриран първият смъртен случай от коронавирус, съобщи днес директорът на Института по обществено здравеопазване Евто Еракович, цитиран от местните медии.

Жертвата е 65-годишен мъж от Херцег Нови.

През първата половина на март мъжът е бил в Сърбия.

С това броят на заразените с кронавирус в Черна гора достигна 22 души, а под медицинско наблюдение се намират над 5,5 хиляди души.

Към 21 март по света бяха регистрирани 292 142 случая на заразяване с коронавируса и 12 784 смъртни случая, предаде снощи Световната здравна организация, цитирана от ТАСС. За последното денонощие броят на заразените е нараснал с над 26 хиляди.

По данни на СЗО най-голям е броят на заразените и умрелите в Европа, като десетте най-засегнати страни са Италия, Испания, Германия, Франция, Швейцария, Великобритания, Нидерландия, Австрия, Белгия и Норвегия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във