Банкеръ Daily

Свят

В Естония предлагат да се обединят постовете президент и премиер

В момента президент на Естония е Керсти Калюлайд, която беше избрана на този пост през 2016 година.

Малката балтийска страна Естония се замисля за разходите и на най-високо равнище в държавата. 

Естония би могла да обедини функциите на президента и на министър-председателя в една длъжност. Такова мнение е изсказал  почетният председател на управляващата дяснолиберална Партия на реформите Сийм Калас.

"Малка страна, един черен автомобил по-малко", е написал той в статия във вестник Easti Paevaleht. "И тогава, разбира се, президентът-премиер на правителството може да се избира пряко. Просто и ясно".

Калас е отбелязал, че в момента процедурата за избор на президента на Етония е много сложна. За да бъде избран, кандидатът трябва да получи поддръжката на 68 депутати в 101-местният Рийгиког (парламента) или 105 гласа в Колегията на избирателите.

Поредните избори за президент на Естония трябва да се проведат в периода между 10 август и 29 септември. Отначало държавният глава ще насрочи избори за парламент на страната. Ако не успее, ще бъде създадена Колегия на избирателите, в която ввлизат 208 човека (107 представители на местното самоуправление и 101 депутати в Рийгиког).

В момента президент на Естония е Керсти Калюлайд, която беше избрана на този пост през 2016 година.

Естония е парламентарна република начело с президент, избиран от парламента за срок от пет години. Законодателният орган се нарича Рийгикон и се състои от една камара със 101 депутати, избирани за пет години. Рийгиког избира и назначава няколко високопоставени държавни служители, сред които е и президента на републиката. Ако никой от кандидатите не получи необходимото мнозинство от две трети, президентът се избира от избирателния орган, състоящ се от членовете на Рийгиког и представители на местните власти.

Изпълнителен орган е правителството, начело с премиер.

 

Посланик Селвер Халил връчи акредитивните си писма на президента на Естония

Новоназначеният извънреден и пълномощен посланик на България в Република Естония със седалище в София Селвер Халил е връчила акредитивните си писма на президента Керсти Калюлайд на официална церемония в президентския дворец "Кадриорг“ в Талин.

След състоялата се тържествена церемония посланик Халил е разговаряла с президента Калюлайд, като са подчертани ползотворното партньорство и сходни позиции по редица ключови теми от дневния ред на ЕС. Отбелязано е отличното сътрудничество на двете страни в рамките на Инициативата „Три морета“, включително в контекста на подготовката на Шестата среща на върха на 8-9 юли 2021 г. в София. Откроени са възможностите за задълбочаване и активизиране на двустранните отношения.

Среща е имало и с директора на Естонския борд по туризъм, с почетния консул на България в Естония, както и с представители на българската общност в страната. От края на март 2021 г. действа Национално туристическо представителство към Посолството на България във Варшава, чийто териториален обхват включва и Естония. На срещи са обсъдени възможности за взаимно сътрудничество в областта на туризма, търговско-икономическите отношения и дигитализацията.

На 10 септември 2021 г. отбелязваме 30 години от възстановяването на двустранните отношения. През 2022 г. честваме 100-годишнина от установяване на дипломатическите отношения между България и Естония.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във