Банкеръ Daily

Свят

В ЕС са регистрирани три мутации на коронавируса

Има потвърдени 24 000 случая на британския вариант в 28 страни от ЕС и Европейската икономическа зона, 900 случая в 18 страни с южноафриканския вариант и 200 случая в девет страни с бразилския вариант.

Евродепутатите от комисията по обществено здраве разискваха ефикасността на ваксините с представители на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, Европейската агенция по лекарствата и Световната здравна организация.

Д-р Бруно Чианчио от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията обясни, че в момента в ЕС са регистрирани три основни мутации на вируса. Има потвърдени 24 000 случая на британския вариант в 28 страни от ЕС и Европейската икономическа зона, 900 случая в 18 страни с южноафриканския вариант и 200 случая в девет страни с бразилския вариант.

Въз основа на това, което в момента се знае за тези мутации, моделите на центъра предвиждат, че настоящите мерки и стратегията за ваксинация ще продължат да бъдат ефективни, посочи д-р Чианчио. Той обаче подчерта нуждата да се следи разпространението на новите щамове.

Д-р Марко Кавалери, председател на работната група на Европейската агенция по лекарствата за COVID-19, заяви, че агенцията следи внимателно изпитанията за ефективността на ваксините спрямо новите щамове.

Той увери, че процесът на одобрение на ваксини за тях би бил по-бърз: „Производителите няма да трябва да представят цялото досие от нула, а ваксината ще бъде одобрена като вариант на дозите, получили първоначалното одобрение. Това ще спести много време и ще направи нещата по-чисти и по-гъвкави.“

Катрин О‘Браян от Световната здравна организация изтъкна нуждата от координация на световно ниво за наблюдение и оценка на новите варианти и за ефекта от ваксините. Тя подчерта, че изявленията на властите имат важно значение за доверието на обществото и за противодействие на кампаниите за дезинформация относно ваксините.

На срещата в понеделник Европейската комисия представи плановете си за Инкубатора HERA. Целта е да се обединят усилията на изследователите, фармацевтичните компании и публичните органи за навременното идентифициране на нови варианти, бързото одобрение на ваксини срещу тях и увеличаване на производствените мощности.

Facebook logo
Бъдете с нас и във