Банкеръ Daily

Свят

В ЕК обмислят център по анализ на ситуацията в сферата на хибридните заплахи

Европейският съюз трябва да създаде Център по анализ на ситуацията в сферата на пропагандата и хибридните заплахи. Такова мнение е изказала председателят на Еврокомисията (ЕК) Урсула фон дер Лайен.

"Ние сме убедени, че за да се вземат правилни решения и да се действа своевременно и активно, са ни нужни правилните информационни и аналитически възможности на всички страни в ЕС", е казала тя. "И затова на ЕС е нужен собствен Съвместен център по анализ на ситуацията".

Фон дер Лайен е добавила, че "тъй като хибридните заплахи са станали още по-остри", то ЕС и НАТО трябва да издигнат своето сътрудничество "на ново ниво". "Ето защо ние с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг работим по нова декларация за сътрудничество между ЕС и НАТО", е казала тя.

Щамът "омикрон"

Учените в течение на две-три седмици трябва да съберат цялата информация за новия щам на коронавируса "омикрон", но страните от ЕС трябва да активизират ваксинацията, реваксинацията и санитарните мерки. Това е отбелязала фон дер Лайен.

Концернът BioNTech - Pfizer трябва, по договор с Европейския съюз, да адаптира своята ваксина към новия щам на коронавируса "омикрон" в течение на 100 дни, ако неговата повишена опасност бъде доказана, добавя Урсула фон дер Лайен.

Председателят на ЕК е потвърдила, че ЕС има достатъчно ваксини за продължаване на ваксинацията и реваксинацията на своето население. Тя припомня, че лятото Еврокомисията сключи трети договор с BioNTech - Pfizer за доставката на допълнителни 1.8 млрд. дози ваксини срещу коронавируса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във