Банкеръ Daily

Свят

В Египет заявиха, че инцидентът с Ever Given е заради човешка грешка

Инцидентът с контейнеровоза Ever Given, който стана причина за блокиране на Суецкия канал за седмица, е причинен от  човешка грешка. Такова мнение е изразил шефът на управлението на канала Усама Рабиа в интервю за японската агенция Kyodo.

"Има вероятност капитанът да е допуснал грешка при управлението или регулирането на скоростта", отбелязва Рабиа, подчертавайки, че резултатът от анализа на наличните данни е укрепил мнението за това, че инцидентът е  станал вследствие на човешка грешка.

Той също така отбелязва, че на кораба е имало и лоцман от управлението на канала, но за пореден път е подчертал, че управлението на Суецкия канал не носи никаква отговорност за инцидента. "Лоцманът дава съвети, но окончателното решение за водене на кораба се взема от капитана. От наша страна не е имало никакви грешки и ние не носим никаква отговорност", добавя Рабиа.

На първи април е свалена черната кутия на кораба за проучване на записите на всички разговори между екипажа, заповедите на капитана и сигналите, които е следвал корабът до засядането, а също така по време на инцидента. По думите на съветника на управлението на канала, шефът на следствената комисия Сейида Шейши, от екипажа на контейнера се събира всякаква информация от началото на кризисната ситуация и до самия й край. Както подчертава Шейша, "ако от кораба откажат да сътрудничат на следствието, то делото ще бъде  переквалифицирано в административно нарушение, а корабът заедно с целия си товар ще бъде задържан до произнасянето на съдебната присъда", а процесът може  да се проточи и до две години. В случай на съдействие от екипажа на следствената комисия, то "въпросът може да бъде  решен в рамките на 3-4 дни", обещава Шейши.

Както по-рано обяви и шефът на управлението на Суецкия канал Усама Рабиа, корабът заедно с товара си на стойност 3.5 млрд. долара, е задържан до края на разследването на инцидента и заплащането на компенсации. Ръководството на водната артерия разчита да получи над 1 млрд. долара от кораба и неговия собственик.

Facebook logo
Бъдете с нас и във