Банкеръ Daily

Свят

В доклад МВФ сочи основните проблеми на украинската икономика

В нарочен доклад мисията на Международният валутен фонд (МВФ) за Украйна отбелязва широко разпространената в страната корупция и други негативни фактори, възпрепятстващи растежа на украинската икономика. Докладът бе публикуван днес на уебсайта на Фонда. "Ръстът [на икономиката] е възпрепятстван от слабата бизнес среда с недостатъци в правната рамка, широко разпространената корупция и голяма част от бизнеса, доминиран от неефективни държавни предприятия или от олигарси, което подкопава конкуренцията и вреди на инвестиционния климат", отбелязва Рон ван Роден, ръководител на мисията на МВФ в Украйна.

Представителят на МВФ отбеляза, че темповете на растеж остават прекалено ниски, за да намалят значително разликата между нивата на доходите в Украйна и съседните страни. На много ниско ниво - само 20% от средния за Европейския съюз - остава БВП на глава от населението (измерен според паритета на покупателната способност).

Според доклада създаването на нови антикорупционни институции в страната не доведе до "осезаеми резултати". Ниското ниво на инвестиции, поради лошите бизнес условия, ограничава растежа на производителността и създаването на нови работни места в частния сектор и в резултат на това много украински работници търсят възможности за работа в чужбина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във