Банкеръ Daily

Свят

В Дания обмислят забрана за събиране на повече от петима души

Датският Държавен институт за борба с инфекциозни заболявания (SSI) не препоръчва на гражданите да се събират на групи повече от петима души. Съответният документ бе разпратен днес на лидерите на парламентарно представените партии, които участват в среща със здравния министър Магнус Хойнике, съобщи телевизия Те Ве 2, цитирана от ТАСС.

"Доколкото излизането от дома на по-голяма част от обществото бе ограничено, се очаква, че инфекцията може да възникне до голяма степен във връзка със събирания в домовете и извън тях и че затягането на забраната за събирания от 10 на 5 души на обществени места е необходима мярка за предотвратяване на разпространението на заразата", се казва в меморандума.

Засега не е ясно ще следва ли правителството препоръките на института. 

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Дания нарасна до 170 787, а броят на починалите от заразата до 1389. На фона на ръста на новите случаи на КОВИД-19 датските власти въведоха на 23 октомври забрана за събирания на групи повече от 10 души, а също така задължение за носене на маски на всички обществени места и забрана за продажба на алкохол след 22.00 ч. Всички датски общини, включително най-големите градове: Копенхаген, Орхус и Одензе затвориха ресторантите, баровете, кината, театрите и фитнес залите.

От 17 декември са затворени всички молове, а от 21 декември не работят фризьорските и козметични салони.

На 27 декември в Дания започна ваксинацията срещу КОВИД-19. Първите дози от ваксината бяха предоставени на старческите домове и медицинските работници в пет града на страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във