Банкеръ Daily

Свят

В Дания не очакват втора вълна на коронавируса

Много слабо вероятно е Дания да бъде застигната от втора вълна на коронавируса, каза днес главният епидемиолог на страната, цитиран от Ройтерс.
Дания, която регистрира 533 смъртни случая, свързани с коронавируса, бе първата страна в Европа, която облекчи карантинните мерки преди близо месец. След разхлабването на мерките новите инфекции и броят на смъртните случаи продължиха да намаляват.

"Никоя страна не е изпитала досега втора вълна. При някои страни се наблюдават растежи и спадове в разпространението на заразата", каза на пресконференция държавният епидемиолог Кор Мьолбак.

"Но съдейки по това, което знаем днес, смятам за много малко вероятно да видим втора вълна", каза той.

Страховете, че втора вълна инфекции може да възпрепятства отварянето на световната икономика, бяха породени вчера, след като Германия съобщи за ускоряване на инфекциите след първите пробни стъпки за облекчаване на карантината.

Дания започна тази седмица втора фаза в разхлабването на мерките срещу коронавируса, която включва отваряне на ресторанти и молове.

Въпреки това т.нар. базов коефициент на репродукция, с което се измерва броят на хората, на които един заразен човек предава вируса, е спаднал от 0,9 до 0,7 през първата седмица на май.

За да предотвратят втора вълна на коронавируса, властите ще увеличат капацитета за тестване, който в момента е 20 000 теста на ден.

"Ние сме една от страните с най-много тестове на човек от населението в света", заяви министър-председателката Мете Фредериксен.

Тя обеща, че ще се проследяват по-активно хората, които може да са били в контакт със заразени и ако е необходимо ще бъдат изолирани в хотели.

"Трябва да изолираме болните, за да прекъснем веригите на инфекцията, без да се налага да затваряме отново обществото", каза тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във