Банкеръ Daily

Свят

В цяла Украйна днес е ден на траур за жертвите на катастрофиралия военен самолет

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че днес в цяла Украйна е ден на траур за загиналите във катастрофата на военния самолет АН-26, разбил се вчера при планови учебни полети в Харковска област, предаде ТАСС. Загинаха 26 души, един курсант е в тежко състояние.

Зеленски пристигна днес на мястото на катастрофата и подчерта, че държавата трябва да осигури лечението на единствения оцелял курсант и да отпусне обезщетение на близките на загиналите. Президентът призова за бързо изясняване на причините за катастрофата и обективно и безпристрастно разследване на случая.

Зеленски е възложил до изясняване на причините за падането на самолета да бъдат прекратени полетите на подобните на АН-26 машини, казаха от президентската канцелария.

На мястото на катастрофата на самолет Ан-26 в Харковска област спасителните екипи са открили черните кутии, съобщи Министерството на отбраната на Украйна. Предстои да бъдат извадени от самолета и да бъдат предоставени за експертиза.

В съобщението се казва, че издирвателните дейности продължават, като на място работят военни инженери, които се опитват да установят предварително причините за катастрофата.

По време на учебен полет военнотранспортен самолет Ан-26 се разби в петък вечерта близо до град Чугуев в Харковска област. На борда е имало 27 човека: 7 души екипаж и 20 курсанти. По данни на службата на Генералния прокурор, 25 от пътниците са загинали, двама от курсантите са живи, но в много тежко състояние заради получените обгаряния. По-късно единият е починал.

По случая е образувано следствено дело за нарушаване правилата на полета и подготовката за него, което е довело до катастрофа с тежки последици.

Facebook logo
Бъдете с нас и във