Банкеръ Daily

Свят

В Черна гора се извършва преврат, твърди премиерът

Здравко Кривокапич

"В Черна гора се извършва държавен преврат", твърди премиерът Здравко Кривокапич. Той коментира персоналните промени в кабинета, предава БТА от Подгорица.

"Тези, които свалят правителството отвътре, не са толкова етични, колкото трябва да бъдат", изтъкна Кривокапич пред репортери след изказване на конференцията "Значението на свободата на медиите за глава 27 и процеса на европейска интеграция".

Кривокапич вече ще координира Министерството на правосъдието, правата на човека и малцинствата, след като отстрани министъра на вътрешните работи Сергей Секулович. Той пое и Съвета за борба с корупцията по високите етажи, след като вицепремиерът Дритан Абазович беше отстранен на електронно заседание. За преговорите за присъединяване към Европейския съюз бе назначен министърът на икономиката Яков Милатович вместо министъра на външните работи Джордже Радулович.

"От септември миналата година външният министър Радулович работи усилено за правителството на малцинството и това е ясно като бял ден", каза премиерът Здравко Кривокапич. Затова, акцентира премиерът, най-почтено би било тези хора да подадат оставки, защото "е необходимо ценностната система да се издигне на по-високо ниво". По думите му маските са започнали да падат, а в следващите дни ще паднат напълно.

Президентът Джуканович е основният център на властта; ако бъде съставено правителство на малцинството, в Черна гора ще има контрабанда на кокаин и банани, това бяха други акценти в изказването на черногорския премиер.

За първи път нашето правителство иззе 500 кг кокаин, припомни той.

Премиерът попита риторично защо някой сваля правителството, когато то постига най-добри резултати, като избягва намаляването на заплатите и пенсиите на гражданите.

Черногорските медии публикуваха снимка на ръкуващите се премиер и вицепремиер на конференцията. Това е първата официална среща на двамата държавници след изявлението на Абазович и ГП УРА, че ще гласуват недоверие на правителството на Черна гора.

Председателят на парламента Алекса Бечич междувременно обяви, че свиква три извънредни заседания на 3 и 4 февруари, които да вземат решение за евентуалното освобождаване на вицепремиера Дритан Абазович; за намаляване мандата на парламента и за гласуване на вот на недоверие на правителството. Народното събрание може и да не одобри всички предложения, а и редът, по който ще бъдат гласувани, може да повлияе изхода от политическата криза. Ако дотогава не настъпят непредвидени обстоятелства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във