Банкеръ Daily

Свят

В Цермат ще плащат данъците си с Bitcoins

Емблематичният швейцарски ски-курорт Цермат стана втората местна власт в алпийския оазис, позволила на гражданите да погасяват данъчните си задължения с криптовалутата Bitcoin. Разположеното в подножието на Матерхорн градче обяви официално на 28 януари, че ще даде възможност на хората, които живеят в него, да плащат с виртуалните пари цялата гама от налози без ограничение на размера на дължимите вноски. 

През 2018-а швейцарският град Киасо в италианско говорещия район на Швейцария съобщи, че ще приема Bitcoins с равностойност до 250 шв. франка за уреждане на данъчни сметки. Цуг, който се самоопределя като швейцарската "крипто-долина", приема от 2016-а Bitcoins на стойност до 200 шв. франка за заплащане на правителствени услуги като административни такси, свързани със започването на бизнес.  

Цермат, който всяка година привлича стотици опитни фенове на зимните спортове от целия свят, прави крачка напред като приема данъчни плащания в Bitcoins в неограничен размер плюс криптопари с равностойност до 150 шв. франка за административно обслужване като разрешителни за работа.

"В процес сме на разработване на нашата информационна технология във всички департаменти", сподели за swissinfo.ch кметът на Цермат - Роми Бинер-Хаузер. И допълни, че тя и екипът й от сътрудници са отворени за иновациите и са любопитни да разберат как криптовалутите ще се впишат в местната инфраструктура. Както и колко души ще използват  Bitcoins, за да платят сметките си. Бинер-Хаузер не очаква наплив в началото, но иска да покаже, че е в крак с времето. 

Курортът ползва услугите на компанията за криптофинанси от Цуг - Bitcoin Suisseexternal link, за обработка на плащанията в дигитални пари. Същата фирма изпълнява тази задача и в Цуг, докато Киасо ползва локалната компания Eidooexternal link. Плащанията ще се осъществяват чрез брокера Bitcoin Suisse, който конвертира цифровата валута във франкове и превежда сумата на общината. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във