Банкеръ Weekly

Високо равнище

В Буенос Айрес решават световните съдбини

Протестиращи против срещата пред аржентинския парламент

След броени часове, на 30 ноември, в аржентинската столица Буенос Айрес започва срещата на страните от Г-20. Събитието, което се провежда в апогея на търговската война между Съединените щати и Китай, може да се окаже един от най-важните форуми на 20-те след онзи в Лондон през 2009-а, когато се разгаряше световната финансова криза.

В Аржентина са поканени лидерите на Съединените щати, Китай, Русия, Германия, Япония (следващият домакин на срещата през 2020-а), Великобритания, Франция, Италия, Индия, Бразилия, Саудитска Арабия, Южна Африка, Канада, Турция, Южна Корея, Индонезия, Австралия, Аржентина, Мексико и на Европейския съюз. Общо на тези страни принадлежат 90 на сто от световния брутен вътрешен продукт, 80 на сто от световната търговия и 66 на сто от световното население.

Миналогодишната среща в Хамбург бе запомнена с разногласията между държавите от Г-20 и по-специално между Съединените щати и ЕС по въпросите за международната търговия, миграцията и климатичните промени. С решението си САЩ да оттегли подписа си от Парижкото споразумение за климата американският президент Доналд Тръмп взриви атмосферата на форума и остана в изолация сам срещу останалите 19 лидери. Сблъсъкът между него и германския канцлер Ангела Меркел по въпроса за свободната търговия също даде своя отпечатък, като Тръмп постигна победа, налагайки във финалната декларация да бъде вписано, че страните могат да защитават пазарите си чрез "легитимни инструменти за защита на търговията".

Същата тема ще е централна и тази година, защото Вашингтон и Пекин от много месеци са в състояние на търговска война, при която Тръмп е наложил наказателни мита върху китайски стоки за 250 млрд. долара, а Китай е ударил по американския внос за 110 милиарда.

Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин ще проведат двустранна среща извън програмата, която е очаквана със затаен дъх от всички засегнати от сблъсъка. Засега обаче нищо не подсказва за оптимистичен финал на разговора им на фона на засилващото се напрежение и словесната война, която се разрази между Си и американския вицепрезидент Майк Пенс на срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Папуа - Нова Гвинея, през ноември.

Самият Тръмп изпраща противоречиви сигнали. На 26 ноември той заяви за "Уолстрийт джърнъл", че най-вероятно ще повиши от 1 януари митата върху китайски стоки за още 267 млрд. долара от сегашните 10% на 25 процента. "Изключително слабо вероятно е да приема молбата на Китай да отложи предвиденото за 1 януари влизане в сила на повишението на тези мита", отбеляза Тръмп, уточнявайки, че единствената възможна сделка би била Китай да се отвори за американската конкуренция. "Колкото до другите страни, това си е тяхно решение", каза той, явно подсказвайки и за неуредените търговски спорове между Съединените щати и Европейския съюз.

Само дни по-рано, на 22 ноември, американският държавен глава изрази оптимизъм, че е възможно да бъде постигнат пробив преди крайния срок на 1 януари. За да бъде възможно това обаче, Тръмп явно очаква още компромиси от Пекин, след като по-рано обяви, че представеният от китайска страна списък от 142 предложения за отстъпки не е приемлив. Думите на президента са в съзвучие с изявлението на неговия търговски представител Робърт Лайтхайзър. На 20 ноември той публикува актуализирано изявление по разследването, което води страната му срещу Китай по параграф 301 от американския търговски закон. Според него "Китай не е променил нечестните си, необосновани и нарушаващи пазарните принципи практики, които са обект на доклада от март 2018-а".

Ако се съди по противоречивите сигнали, изпращани от Вашингтон към Пекин, но най-вече от втвърдяването на тона, изглежда, че Съединените щати разчитат на това, че се намират в по-добри позиции от съперника си. Докато американската икономика се радва на изключително добри показатели с висок ръст и рекордно ниска безработица, състоянието на китайската би могло да принуди Си Дзинпин към отстъпки. Икономическият растеж на Китай през 2018-а се забави, което се отрази и на фондовия пазар - от началото на годината индексът на Шанхайската фондова борса е паднал с 20 на сто.

Тези обстоятелства подхранват оптимизма на някои експерти, че в Буенос Айрес може да бъде договорено поне временно примирие. Такова е мнението на Матю Гудман от базирания във Вашингтон Център за стратегически и международни изследвания, който смята, че шансът за сделка е 50 на 50. Но дори и да се стигне до примирие, то няма да реши проблема дългосрочно, защото Китай трябва да извърши дълбоки, структурни реформи, за каквито САЩ и съюзниците им настояват от години, предупреждава Гудман.

Разговорът на Тръмп и Си ще се проведе на фона на трудни времена за световната търговия. Според доклад на Световната търговска организация страните от Г-20 са приели от май до октомври 40 нови рестриктивни мерки, засягащи търговия за 481 млрд. долара. Три четвърти от тези мерки са увеличения на митата, като голяма част от тях са в отговор на наложените от Тръмп тарифи върху стоманата и алуминия. Новите рестрикции са най-големите, откакто Световната търговска организация започна наблюдението над търговията на Г-20 през 2012-а.

Голямото внимание, което привлича срещата на Г-20, показва, че след финансовата криза от 2008-2009-а тя е изместила проявите на Г-7 като водещ форум за международно икономическо сътрудничество. При издигането й преди десет години от среща на финансовите министри до среща на държавните лидери тогавашният френски президент Никола Саркози с възторг я определи като стъпка към "глобалното правителство на XXI век". Истината обаче е, че досега тя не е оправдала изцяло надеждите, възложени й в разгара на световната финансова криза. Но макар че формално не предвижда механизми за приемане и налагане на общи решения, възможността за двустранни срещи като тази между Тръмп и Си Дзинпин или между него и руския му колега Владимир Путин, каквато също се очаква в Буенос Айрес, я прави първостепенно международно събитие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във