Банкеръ Daily

Свят

В Бруней ще убиват с камъни хомосексуалисти и прелюбодейци

Правозащитни организации призоваха султаната Бруней да не въвежда най-тежките поправки в наказателния си кодекс, обявени преди няколко години и позволяващи убиване с камъни или ампутация на крайници, предадоха световни издания. Документ, с който се утвърждава възможността да се убиват с камъни или бият с камшик граждани заради хомосексуализъм или изневяра, е бил публикуван в края на миналата година от прокуратурата, без да бъде забелязан съобщи "Ню Йорк таймс".

Вниманието към поправките обаче насочи правозащитната организация "Амнести интернешънъл" дни преди промените да влязат в сила - 3 април.

Бруней бе първата страна, въвела ислямски наказателен кодекс, който обаче не се прилагаше изцяло досега.

Промените включват: За кражба ще могат да се ампутират китки и ходила. Хора, признати за виновни за хомосексуален полов акт или изневяра, могат да бъдат бити с камшик, но и убивани с камъни - пред свидетелска "група мюсюлмани".

Хомосексуалността и преди е била незаконна в Бруней, но досега не се наказваше със смърт, а със затвор до 10 години. Освен за изневяра, това наказание ще се прилага и за изнасилване. За някои престъпления смъртното наказание бе допустимо и досега, но то обикновено не се прилагаше.

Законите ще се прилагат само за мюсюлмани, които са около две трети от населението на султаната. Австралия обаче не е напълно съгласна - в нови указания за пътуване до Бруней страната казва, че новият, базиран на шариата, кодекс "се прилага за мюсюлмани, немюсюлмани и чужденци, когато са на регистрирани в Бруней самолети и плавателни съдове". Затова е нужно да "се внимава" при посещение.

Плановете за новия наказателен кодекс, базиран на шариата, бяха обявени поетапно през 2013 и 2014 г. Султан Хаджи Хасанал Болкиах се отказа да въвежда веднага част от поправките заради международни протести и притеснения, че може да се стигне до отлив на инвестиции.

Султанатът с население от 430 хил. души се управлява от абсолютен монарх, а Болкиах е на власт от 1967 г. (още докато Бруней е протекторат на Великобритания. Страната е независима от 1984 г.) и се смята за един от най-богатите лидери на света с богатство около 20 млрд. долара. Бруней приема по-консервативна форма на исляма през последните години.

"Амнести интернешънъл" призовава наказанията, които според организация ще обхващат и деца, да не се прилагат. Бруней трябва да преразгледа наказателния кодекс съгласно задълженият си в областта на правата на човека, продължава съобщението. Източноазиатски правозащитни организации водят от седмици международна кампания, за да бъде оказан върху Бруней натиск за отмяната на тези закони.

Facebook logo
Бъдете с нас и във