Банкеръ Daily

Свят

В Братислава всичко е на една ръка разстояние...

Братислава е най-малката сред четирите столици, разположени на река Дунав. Красив, безопасен, спокоен и един от най-прекрасните градове на континента със своята стара архитектура, история и традиции.

Столицата на Словакия предлага всичко, което един пътешественик може да желае. Интересното е, че тя е единствената столица в света, граничеща с две държави - Австрия и Унгария. Пътят до Виена, например, отнема час, а разстоянието е 66 км по идеална магистрала. Това е най-късото разстояние между две европейски столици, освен Ватикана и Рим, които на практика споделят един град. До Будапеща може да се стигне за два - два часа и половина, на четири часа пък е Прага.

Братислава става столица на Словакия през 1993 г., когато се отделя от Чехословакия. Градът е разположен от двете страни на река Дунав и на левия бряг на река Морава, на около 60-70 км по-надолу по течението от Виена. Знаете ли, че ... от Виена до Братислава до 1936 г. можело да се стигне дори с трамвай. За разлика от австрийската столица, която "бяга" от реката, централната част на Братислава е непосредствено на Дунав.

Намирайки се по средата - между трите известни столици, Братислава е взела по малко от всяка от тях и успява да заплени с атмосферата си и спокойствието си.

Най-доброто време да се посети Братислава са месеците от май до септември включително, когато времето е идеално с температури между 21 и 27°C.

Братислава (Bratislava) е най-големият град в Словакия. Населението му е около 463 000 души, а жителите му не се надпреварват да ходят всички вкупом по улиците, не бързат, не се блъскат, а се разхождат бавно и спокойно…

Братислава е политическият, културен и стопански център на Словакия. Градът е седалище на президента, парламента и правителството на страната, както и на няколко университета, музеи, театри, галерии и други важни културни и образователни институции. Много от големите словашки стопански и финансови институции също са разположени в града.

Градът е сравнително малък и в този смисъл най-удобният начин да бъде разгледан е да се обходи пеша. Една от най-интересните забележителности в столицата, както и своеобразен символ на града, е Замъкът Братислава (Bratislavský hrad), построен преди 10 века. Разположен е на доста изолиран и скалист хълм - Малки Карпати, точно над река Дунав в средата на града. Оттам се открива невероятна гледка към града, към Австрия и ако е хубаво времето, и към Унгария. Масивната правоъгълна сграда на замъка има четири кули в четирите си краища. Тук е разположен историческият музей с постоянна експозиция. Тук е и резиденцията на правителството.

Повечето от другите туристически обекти са разположени в централната част на града, в историческия център. Интерес представлява Катедралата Св. Мартин (Katedrála svätého Martina), разположена на западната граница на стария град на Братислава. Тя е най-голямата, най-изящната и най-старата църква в града. В последните години е била използвана за коронации от кралството Унгария. Формата на катедралата символизира разпятието.

Старата сграда на кметството (Stará radnica) е една от най-старите каменни здания в Братислава, и най-старото кметство в Словакия. Завършена е през XV век в готически стил. Разположена е в центъра на града.

Не бива да пропускате и Църквата Троица, Словашкият национален театър, портата Михаил и няколко други. 

Сред интересните обекти за посетителите на града са и трите бронзови статуи, които са разположени на различни места из Стария град. Едната е на френски войник, който се е подпрял на пейка, другата е на фотограф (папарак), и третата е на работник, който се подава от канал на улицата.

В ресторантчетата могат да се опитат всякакви специалитети от европейската кухня, но и местните вкусни блюда, като типичните словашки полиевки (супи), кнедли, халушки с пръжки, гулаш (и те твърдят, че е тяхно изобретение), слимаки(охлюви) с масло и чесън… Разбира се, всичко това може да се полее с хубавите словашки бири - Zlaty, Bazant,Topvar, Corgon, Stein и още десетки марки.

В Братислава  е роден австрийския архитект Виктор Румпелмайер. Стилът му съчетава характерния за втората половина на 19 век виенски стил с френски и италиански влияния. Непосредствено след Освобождението той реализира и няколко проекта в България. Сред тях са първото преустройство на Княжеския дворец в София през 1880-1882 г. (днес Национална художествена галерия) и летният дворец на княз Александър I Батенберг край Варна през 1882-1885, наречен първоначално "Сандрово", а след 1894 г. - Евксиноград.

Разстоянието между София и Братислава се "скъси" след като ниcĸoтapифнaтa aвиoĸoмпaния Wіzz Аіr oбяви, че започва да лети oт бългapcĸaтa cтoлицa дo Бpaтиcлaвa. Лeтищeтo в Бpaтиcлaвa e aтpaĸтивнo и заради близocттa cи дo дpyгa гoлямa eвpoпeйcĸa cтoлицa - Bиeнa.

Но няма никакъв проблем да използвате и обратния маршрут. Разстоянието и пътната инфраструктура между Виена и Братислава позволява бърз сухопътен обществен транспорт между столиците на Австрия и Словакия. Автобус за 6 евро в едната посока се движи между летище Братислава-Нови мост (на центъра) - летище Виена (Швехат) - автогара Ердберг (Erdberg) във Виена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във